Президентът на ФИФА Джани Инфантино се изказа категорично как футболът трябва да се бори с расизма. Босът на Световната футболна централа подкрепи звездата на Реал (Мадрид) Винисиус Жуниор, който за пореден път беше жертва на расистки обиди в мача на тима си срещу Валенсия, загубен от "кралете" с 0:1 на "Местая".

Бразилецът не беше подкрепен от главния съдия на двубоя, а след това получи обвинения от президента на Ла Лига Хавиер Тебас.

Според Инфантино, мачовете трябва да бъдат спирани при прояви на расизъм, а отборът, чиито фенове са се провинили, трябва да получава служебна загуба.

"Пълна солидарност за Винисиус. Няма място за расизъм във футбола и ФИФА застава зад всички играчи, които са попадали в подобна ситуация. Събитията на мача между Валенсия и Реал Мадрид показват, че това е сериозен проблем", написа шефът на световната централа.

"Затова ФИФА налага тристепенния подход в своите турнири и той трябва да се използва във всяко ниво на футбола. Първо мачът се спира. После играчите напускат терена, а дикторът на стадиона обявява, че ако расистките атаки продължат, мачът ще бъде прекратен. Мачът се рестартира и ако атаките продължат, трите точки отиват за опонента. Това са правила, които трябва да бъдат наложени във всички държави и всички лиги. Естествено, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но е необходимо и ще подкрепяме тази кауза чрез образование", допълни Инфантино.

Междувременно Валенсия разкри, че ще наложи доживотна забрана на всички, замесени в расисткия скандал. Клубът ще провери записите от всички охранителни камери на двубоя, за да се идентифицират извършителите на нападките.

„ФК Валенсия, в своя постоянен ангажимент срещу расизма и насилието във всичките му форми, обявява, че полицията е идентифицирала фен, който е правил расистки жестове към Винисиус Жуниор в мача от 35-ия кръг срещу Реал Мадрид, игран на „Местая“, и се работи по потвърждаването самоличността на други възможни замесени лица. От момента на събитията всички налични записи се анализират, като се работи максимално бързо по изясняване на случилото се. ФК Валенсия вече започна да отваря дисциплинарно досие, като ще приложи максимална строгост към замесените фенове, ингонвайки ги от стадиона за цял живот и сътрудничи на полицията и компетентните органи за изясняване на случилото се“, написаха от Валенсия.

Реал (Мадрид) също излезе с официално изявление за расистките обиди към футболиста на тима Винисиус Жуниор.

"Атаките на омраза и расизъм трябва да бъдат изкоренени завинаги от нашето общество и именно това беше изразено от личности от всички сфери на живота и от различни национални и международни институции след случилото се вчера на стадион "Местайя", пишат от "кралския" клуб и благодарят за подкрепата към техния футболист на големи футболни имена като Роналдо-Феномена, Мбапе, Рио Фърдинанд, Неймар, Кака, Джейдън Санчо, Гари Линекер, Роберто Карлос, Каземиро и други. "Лос бланкос" благодарят и на президента на ФИФА Джани Инфантино, както и на бразилския държавен глава Лула да Силва.

Същевременно Реал не пести критики към ръководителите на испанския футбол начело с президента на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес. Според мадридчани пасивността на ръководителите е допринесла за безпомощността и беззащитността на Винисиус в подобни случаи и имиджът на испанския футбол е сериозно накърнен и влошен в очите на целия свят. Реал Мадрид критикува и съдиите на вчерашния мач с Валенсия, които са взели "несправедливи решения", като главен съдия бе Рикардо Де Бургос.

"Реал Мадрид се надява, че предвид сериозността на настоящата ситуация и образа, който испанският футбол създава пред света, ще бъдат предприети незабавни и решителни действия от всички, които носят отговорност и са компетентни да се борят с бичовете на расизма, ксенофобията и омразата. Нашият клуб ще продължи да работи, за да гарантира, че ценностите, които са залегнали в основата на нашата история, ще продължат да бъдат модел на съжителство и образцов пример", завършват от Реал.