Официалното завръщане на Жоан Лапорта като президент на Барселона е под въпрос, въпреки че той спечели изборите на 7 март, съобщава "Мундо Депортиво". Той трябва да намери до утре 125 милиона, с които да гарантира 15% от бюджета на клуба, за да може официално да поеме поста и да формира свои собствен борд на директорите.

Лапорта бе начело на клуба между 2003 и 2010 година, а утре е последният ден, в който може да встъпи отново в длъжност. За целта той трябва да възстанови споразумение с компанията по възобновяема енергия Audax, което е необходимо условие, за да може Лапорта да заема длъжността президент. Към момента двете страни преговарят и се опитват да се договорят.

Лапорта и Хосе Елиас, собственикът на гореспоменатия концерн, си стиснаха ръцете в началото на миналия уикенд компанията да отпусне сума близка до 70 милиона евро, след като новият борд на директорите на клуба може да отдели едва 50 милиона. В замяна Елиас е поискал контрол над мениджмънта в клуба, по-специално в икономическия сектор и проекта „Еспай Барса“. Засега споразумение не е постигнато, защото не се е стигнало до разбирателство какво ще управлява икономическия вицепрезидент Едуард Ромеу, който ще дойде от Audax. Преговорите са пропаднали вчера, въпреки че е имало изчакващ разговор, който се е състоял тази сутрин.

Двете страни трябва да решат проблема с валидацията на банка „Сабадел“ и гаранцията с парите, както и отговорностите на Едуард Ромеу на „Камп Ноу“. Ако всичко протече успешно между Лапорта и Елиас, което трябва да бъде одобрено от банката, Ла Лига ще бъде информирана и ще потвърди сделката за валидирана гаранция от 124,6 милиона евро или 15% от клубния бюджет.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА