Че Неймар е един от най-добрите футболисти в света, спор няма. Преди мощното развитие на Килиан Мбапе в последните години мнозина го определяха за единствен №3 след смятаните за футболни богове Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Бразилецът сега е централна тема във всички спортни издания в Испания и Франция, като не спира да повтаря, че иска да напусне ПСЖ и да се завърне на "Камп Ноу". Причините са много, като сред тях е и тази, че вече лидер на тима и любимец на феновете не е той, а Мбапе. Другото, което го кара да напусне Париж, са липсата на значими успехи, липсата на предизвикателства, може би не толкова многото фенове, в сравнение с онези, които имаше в Барселона.

Две години след прословутото му бягство от "Камп Ноу", при което оказа сериозно съдействие на ПСЖ и което беше определено в Каталуния като "забиване на нож в гърба", Неймар иска да направи обратен завой. Както в закона за движение по пътищата обаче, това не винаги е възможно.

В последните дни Барселона и ПСЖ сложиха картите на масата и заговориха открито по темата. ПСЖ каза, че иска поне 222 милиона, колкото плати за Неймар на Барса, като някои дори съветват клуба да закръгли сумата на 300, за да избие всичките си харчове покрай привличането и престоя му в Париж.

Барса пък засега по-скоро го кара на желание и стиска парите в джоба, предлагайки бартер за неосъществения Коутиньо, застаряващия и с приключващ след две години договор Ракитич и получилия една от най-коварните футболни контузии (в коляното) Самуел Юмтити, който още търси най-добрата си форма. От Барса категорично затвориха вратата на френската перла Усман Дембеле и набиращия увереност португалски национал Нелсон Семедо, които пък са силно желани от парижани. Това показа, че сделката не е на всяка цена.

Докато ПСЖ е в позицията на клуб, който може да пусне и замени с друга или просто да задържи разбунтувалата се звезда. Клуб, който може да си позволи да разиграва Барса заради лошото си отношение към испанския гранд и понатрупания гняв в последните години и клуб, който е доказал, че парите не са проблем.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Докато за каталунците нещата не са толкова лесни. Ръководството трябва да жонглира между желанието на феновете, които твърдо искат бившата си звезда и още си спомнят славното трио Меси-Суарес-Неймар, което аржентинецът и уругваецът така и не постигнаха със заместниците на бразилеца - Усман Дембеле и Филипе Коутиньо. Привържениците сякаш забравиха обидата заради изявлението на бразилеца, че победата на Барса с 6:1 над настоящия му отбор ПСЖ в реванш от елиминациите в Шампионската лига, няколко месеца преди да отиде именно във френския клуб, е сред най-сладките му моменти на терена, както и прекратеното дело за дължими около 30 милиона от клуба към него също говорят за сближаване и завръщане в "бащината къща".

Реалността обаче е друга - Барса е назад с около 200 милиона след сделките за Антоан Гризман и Френки де Йонг, пристигнали на "Камп Ноу" с намерението да влязат в титулярните 11, и трябва да търси начини да закърпи положението, ако не иска да пропадне в пропастта Финансов феърплей. На сергията вече са ненужните Рафиня и Малком, които обаче могат да вкарат не повече от 50 милиона в касата на клуба. Тогава решението е в напускане на предложените на ПСЖ Коутиньо, Ракитич и Юмтити, но така, че да им бъдат намерени заместници (таланти от школата или опитни играчи на разумна цена) и да не се нарушава балансът в тима.

Разумът показва, че Неймар просто не е нужен на Барса. Не е нужен на играта след идването на Гризман и Де Йонг, не нужен и заради балансирането на бюджета. Лошият пример, който даде с бягството си също не е разумно да бъде поощряван. Не се знае и как своенравният бразилец ще се разбира с треньора Ернесто Валверде, опитващ да залага на сигурните победи, за сметка на шоуто "гол след гол" при предшествениците му. Много минуси, които не са за пренебрегване.

Въпросът обаче е - Нужно ли е каталунците да развалят всичко заради един отминал спомен? Нужно ли е да изпадат в дългове, да връщат неконтролируем бунтар с огромна заплата, който вече им обърна гръб. Нужно ли е да се гледа в миналото, вместо да се чертае светло бъдеще? Отговорите на тези въпроси ще станат ясни до 2 септември, когато затваря трансферният прозорец и в Испания, и във Франция. Дотогава битката между разума и сърцето в Барса ще продължава, защото в Барса май не са наясно дали искат Неймар и дали са готови да действат решително, както го направиха за Антоан Гризман и Френки де Йонг.
ТОДОР ПОЛИМЕНОВ/БЛИЦ СПОРТ