Ръководството на Барселона взе категорично решение, че Ернесто Валверде вече няма да е треньор на испанския шампион, но правни въпроси бавят официалното потвърждение за освобождаването му, съобщават каталунските медии.

„Ернесто чака уволнението си. Това не е най-доброто за един треньор", заяви представителят на наставника Иняки Ибанес пред El Chiringuito. 55-годишният специалист ще е едва вторият уволнен треньор на тима в последните 17 години, след Луис ван Гаал, който си тръгна през януари 2003 година.

Според всички испански издания заместник на Валверде ще е бившият наставник на Бетис Енрике Сетиен (с ръка върху гърба на Меси), който беше фаворит на феновете в няколко интернет допитвания от по-рано днес. 61-годишният специалист няма никакви успехи като треньор, а единственият му трофей като играч е Суперкупа на Испания от 1985 година.



Валверде има две титли на Испания, една Купа на Краля и една Суперкупа на Испания, като сред главните причини столът му да се клати от известно време са гръмките отпадания от Рома през 2018 година и Ливърпул през 2019-а, съответно след победи с 4:1 (0:3 в реванша) и 3:0 (0:4 в реванша).

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Капката, която преля чашата на търпението обаче беше загубеният полуфинал от Атлетико (Мадрид), когато Барселона игра много добре, но загуби с два гола в края. Още тогава започнаха разговори с легендата Шави, който обаче отказа и отложи положителния си отговор за лятото. От ръководството започнаха да търсят временен вариант, а днес следобед имаше извънреден управителен съвет, на който беше решено Валверде да си тръгне.

Около 18:00 часа наше време днес се появиха първите информации за раздяла, след като Радио Каталуния съобщи, че от правния отдел на Барса са започнали да работят по компенсациите в договора му. Четвърт час по-късно ESPN обяви, че треньорът си е събрал багажа и ще се сбогува с тима на утрешната тренировка преди обед.

Последваха часове на мълчание по време на провеждащия се управителен съвет. Официалното потвърждение за треньорската рокада трябваше да има в 22:00 часа българско време. Такова обаче не се появи, тъй като според местни журналисти има неразбирателство между Валверде и шефовете на каталунците относно всички условия по уволнението му.

Босовете на Барса искат да прекратят контракта на Валверде, но той има претенции по детайлите и поради тази причина разтрогването на договора и обявяването на Сетиен за временен наставник на тима се бави, а всичко се очаква да приключи официално във вторник. Самият Сетиен вече има подписан контракт с Барса. Според повечето източници договорът е до лятото, но експертът по трансферите Джанлука Ди Марцио твърди, че споразумението е за 2,5 години.

Очаква се във вторник президентът Хосеп Мария Бартомеу и спортният директор Ерик Абидал да дадат официална пресконференция за уволнението не Валверде.