Барселона направи 1:1 като гост на Реал Сосиедад и коментарите са предимно върху представянето на каталунците, които демонстрират нестабилни изяви в последните си мачове. Също беше и преди две седмици, когато Атлетико (Мадрид) си тръгна със загуба (0:2) от „Аноета“.

В тези два случая повечето анализатори пропуснаха да отбележат представянето на домакина във въпросните две срещи. А „синьо-белите“ заслужават похвали. След като отстъпи с 2:3 на Атлетик (Билбао) в баското дерби на 16 октомври, тимът на Еузебио Сакристан записа серия от пет поредни мача без поражение. Преди снощното равенство с Барселона Реал Сосиедад имаше четири последователни победи.

Не бива да се забравя, че тимът от Сан Себастиан няма поражение в последните си шест домакинства, а силната серия в последния месец и половина изкачи Реал Сосиедад на пето място в класирането, само на точка от зоната, даваща право на участие в Шампионската лига.

„Намираме се в добра форма, а отборният дух е фантастичен. Гордея се с отбора. Играчите имат опита на предишните сезони и поправят грешките, които доведоха до някои загуби. Стремим се да не се отваряме много в защита и да се впускаме в хаотични атаки. Искам да останем здраво стъпили на земята. Със сигурност може да се твърди, че този тим е по-добър, отколкото беше преди година. Това ни мотивира да се подобряваме“, призна треньорът Еузебио Сакристан.

Настоящият ентусиазъм не беше усещан по трибуните на „Аноета“ и в офисите на клуба от сезон 2013/14, когато начело на тима беше Филип Монтание, а нападението се водеше от Антоан Гризман. В предишния шампионат 2012/13 двамата французи изведоха Реал Сосиедад до участие в квалификациите на Шампионската лига. След това на треньорския пост се смениха Хагоба Арасате и Дейвид Мойс, но това не продължи доброто представяне, а в следващите сезони последваха съответно седмо, 12-о и девето място.

Преди близо година начело на „синьо-белите“ застана Еузебио Сакристан и бившият съотборник на Христо Стоичков полека-лека подреди отбора. 52-годишният бивш треньор на Селта и втория отбор на Барселона превърна един състав, който според мнозина се нуждаеше от сериозно обновяване, в стабилно представящ се тим, способен да победи дори грандовете. Няма да е изненадващо, ако Реал Сосиедад се пребори и за участие в евротурнирите, което поне към този момент изглежда много вероятно.

В предни позиции Карлос Вела, Вилиан Жозе и Микел Оярсабал са неудържими. Това особено се отнася за първите двама, които са вкарали 50% от попаденията на тима от началото на сезона. Вела изглежда се измъкна от летаргията, обзела го в последните сезони, и оказва сериозна подкрепа от крилото на Жозе (двамата на снимката вдясно).

25-годишният бразилец, автор на седем гола (включително и този срещу Барселона), се оказа подходящ заместник на сънародника си Жонатас, който през лятото беше продаден на руския Рубин за 7 милиона евро. Заради силните изяви на Вилиан Жозе не се усеща и липсата на контузения Иманол Агирече. Именно травмата на 29-годишния испанец принуди Еузебио да прибегне до схема с един чист нападател. В по-задни позиции стабилното представяне на Асиер Ияраменди позволява на Давид Сурутуса и Шаби Прието да бъдат по-активни при организирането на атаките. Защитата пък е петата най-силна в Примера дивисион с 14 допуснати гола, колкото има и Барселона.

Още от края на миналия сезон имаше индикации, че на „Аноета“ може да гледат с оптимизъм, а сега очакванията за добри времена се сбъднаха. Да, сезонът е още в началото си, но Реал Сосиедад показва прекрасна форма, за която не се виждат причини да не се запази.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ИСПАНСКАТА ПРИМЕРА ДИВИСИОН