Огромен скандал разтърси Испания, след като лъсна информация за сделка между президента на испанската футболна федерация Луис Рубиалес и шефа на компанията "Космос" и звезда на Барселона Жерар Пике.

Оказва се, че Пике е получил 24 милиона евро, за да уреди преместването на мачовете за Суперкупата на Испания в Саудитска Арабия, за което Испанската футболна федерация трябва да получи 240 милиона евро.

Местното издание "Ел Кофиденсиал" разкри, че разполага с документи и телефонни разговори, с които Пике си е уредил 10% от парите и така е нарушил етичния кодекс, забраняващ му да прави бизнес с ръководителите на местния футбол.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"Пике е имал решаваща роля при преговорите и се е възползвал от привилегировано отношение от Рубиалес по причини, които все още са неизвестни. Говорител на Пике обаче отрече, че той се е ползвал със специално отношение", написа "Ел Конфиденсиал". От "Космос" не взеха отношение по набиращия скорост скандал.

Няколко месеца преди първия турнир Рубиалес потвърди, че "Космос" е участвала в преговорите със Саудитска Арабия, но федерацията не е превела никакви пари на компанията, основата от Пике, което би било нарушение на етичния код, приет от федерацията с единодушие през 2019 година.

Преди няколко дни от футболната федерация обявиха, че са "станали жертва на кибер атака" и че "документи, разговори и лични аудио съобщения на президента и на генералния секретар са били откраднати".