Защитникът на Барселона Жерард Пике изрази готовност да напусне националния тим на Испания, ако е считан за проблемен играч. Той призна, че да играе пред празни трибуни срещу Лас Палмас (3:0) в най-лошият момент в кариерата му. Решението мачът да се състои беше взето в последния момент, но без зрители по трибуните след безредиците в часовете преди това около референдума в Каталуния за отцепване от Испания.

"Ръководството направи всичко възможно да отложи мача. Събрахме се и заедно решихме, че требва да излезем на терена. Без фенове беше тежко, това е най-лошият момент в кариерата ми. Националната гвардия днес нападаше семейства, деца, баби и дядовци, въпреки че хората не демонстрираха каквато и да било агресия. Всички го видяха и трябва да има последствия", каза защитникът.

„Много дискутирахме, но в крайна сметка решихме, че трябва да играем. Моето мнение не е от значение. Клубът каза, че трябва да излезем и ние го направихме защото сме едно семейство. На референдума всеки може да гласува "за", "против" или да не гласува. По време на режима на Франко каталунците не са могли да защитават своите интереси. Чувствам се каталунец и се гордея с постъпката на моите съграждани. Нямаше никаква агресия, но властите ни пратиха Националната гвардия.... Знам, че в Испания има хора, които не одобряват това, което се случва и вярват в демокрацията. Аз не вярвах в това, нямаше да гласувам. Но има и хора, които ме считат за проблемен. Ако това се отнася за националния селекционер или шефовете на федерацията, съм готов да напусна отбора", допълни Пике.

ОЩЕ ЗА РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛУНИЯ – ТУК

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ПРИМЕРА ДИВИСИОН