ПСЖ е готов да заобиколи правилника на УЕФА за финансов феърплей, за да привлече бразилската звезда Неймар от Барселона срещу 222 милиона евро, каквато сума е записана като освобождаваща клауза в договора му с каталунците, съобщава немският таблоид „Билд“.

25-годишният нападател вкара два гола за Барса в контролата срещу Ювентус (2:1) в Ню Йорк и отново показа защо парижани са готови да платят толкова много пари за него. Според „Марка“ Неймар ще прибере и 100 милиона евро лична премия при евентуален трансфер. Бразилецът би получил шестгодишен контракт и заплата от 30 милиона евро нето на сезон.

Всички споменати суми обаче срещу правилника за финансов феърплей на УЕФА, според който клубовете могат да харчат най-много с 5 милиона евро повече от приходите си за предходните си три години. Само до 30 милиона евро могат да се изравняват чрез други инвеститори.

Според „Билд“ планът на ПСЖ е Неймар да подпише личен спонсорски договор с Oryx Qatar Sports Investments. Това е инвестиционен фонд от структурата на френския клуб. Парите официално ще са по сметките на Неймар, а сумата от 222 милиона евро, които трябва да получи Барселона, въобще няма да се появят в балансите на ПСЖ. Адвокатите на клуба работят усилено по перфектната формула, а италианският Марко Верати, който е желан от Барса, също може да бъде включен в евентуалната сделка. Любопитно е само дали всичко това ще мине пред УЕФА.

Що се отнася до финансовия феърплей, ПСЖ е под наблюдение от УЕФА. Парижани трябваше да платят глоба от 20 милиона евро през 2014 година, когато имаха право да картотекират само 21 вместо 25 футболисти за Шампионската лига. Причина за санкцията тогава бе договор между клуба и компанията Qatar Tourism Authority за над 200 милиона евро.