Барселона допусна обрат и загуби у дома от Реал (Мадрид) с 1:2 в голямото дерби на испанския футбол от 31-ия кръг на Примера дивисион. Домакините бяха сочени за абсолютен фаворит в срещата, след като нямаха поражение от октомври насам, а и бяха разбили „кралския” клуб с 4:0 на „Сантяго Бернабеу” през първия полусезон. Жерер Пике (56) с глава дори даде преднина на каталунците, но Карим Бензема (62) със странична ножица от близка дистанция и Кристиано Роналдо (85) от малък ъгъл направиха пълен обрат и донесоха победата на „белия балет”, спрял рекордната серия на каталунците от 39 мача без поражение във всички турнири - 32 успеха и 7 равенства. Гостите завършиха мача в намален състав, след като малко преди победния гол на Роналдо бе изгонен Серхио Рамос, получил втори жълт картон за фаул срещу Луис Суарес.

Общият баланс между двата тима е 231 мача, като Реал (Мадрид) увеличи предимството си - 93 победи срещу 90 за Барселона и 48 равенства. За последно "белите" бяха триумфирали на "Камп Ноу" на 21 април 2012 година също с 2:1.

Това Ел Класико бе първият в историята мач, в който от началото на двубоя на зеления терен имаше над един милиард евро. Общата цена на стартовия състав на Барса е 554 милиона евро, а тази на титулярите на Реал (Мадрид) е 474 милиона. Общо това прави 1,028 милиарда евро. Това историческо постижение можеше да се случи още през есента, но тогава Лионел Меси остана резерва на „Сантяго Бернабеу“, когато Барселона спечели с 4:0.

Двубоят започна с минута мълчание в памет на починалия легендарен холандец Йохан Кройф. Футболистите на Барселона пък играха със специални надписи. На гърдите на Меси и компания бе изписано "Благодаря, Йохан". Надписът бе изписан и в средата на терена, а феновете също направиха хореография, с която почетоха Кройф. Хиляди разноцветни квадратчета оформиха синьо-червена фланелка с номер 14 и същия надпис като на фланелките на футболистите - "Gràcies Johan". В 14-ата минута на мача пък всички по трибуните станаха и с аплодиране отдадоха почит на легендата.

Срещата бе доста динамична с множество положения и пред двете врати. Още в 3-ата минута беше регистрирана засада на Суарес, а повторенията показаха, че Марсело покрива уругвайския нападател. Седем минути по-късно Неймар подаде към Суарес, намиращ се в очевадна засада, която този път не бе маркирана. Уругваецът обаче направи непростим пропуск от изгодната позиция, а Серхио Рамос си изкара жълт картон за протести за нарушение в атаката преди това.

В 24-ата минута домакините поискаха да бъде отсъден фаул на Рамос срещу Меси на границата на наказателното поле, но съдията прецени, че няма нарушение. До края на първата част пропуски за домакините направиха Иниеста, Меси, Ракитич и Даниел Алвеш високо над вратата. Кристиано Роналдо пък на два пъти пропусна за гостите. Бензема също имаше чудесен шанс да се разпише, след като бе оставен непокрит на точката на дузпата, но шутира високо над вратата. 

Второто полувреме започна с пропуски на Меси за домакините и Бензема, Модрич и Бейл за гостите. След два поредни корнера в 56-ата каталунците успяха да поведат, след като Иван Ракитич центрира, а Жерар Пике изпревари Пепе и с глава се разписа за 1:0.

Реакцията на гостите дойде в 62-ата минута, когато Марсело подаде вдясно за Тони Кроос, който центрира и топката рикошира в Жорди Алба, а Карим Бензема реализира фантастичен гол със странична ножица за 1:1. При ответната атака Неймар излезе сам срещу Навас, но бе отсъдена съмнителна засада.

В 68-ата вратарят на домакините Клаудио Браво спаси удар на Бейл, а две минути по-късно Меси свали топката с глава за Суарес, който обаче бе блокиран от Пепе. В 80-ата минута Луис Суарес отправи опасен диагонален удар, но топката мина покрай вратата. Малко след това Гарет Бейл се разписа с глава, но попадението на уелсеца бе отменено заради отсъдено нарушение в атака. Две минути по-късно Кристиано Роналдо шутира и топката срещна напречната греда.

В 84-ата минута Серхио Рамос извърши груб фаул срещу Луис Суарес и бе изгонен с втори жълт и съответно червен картон, за да доиграят гостите мача в намален състав. Минута по-късно Гарет Бейл центрира отдясно, Кристиано Роналдо овладя топката на гърди и от малък ъгъл разстреля Клаудио Браво за 1:2. До края на мача домакините опитаха всичко по силите си да изравнят, но не успяха.

Барселона - Реал (Мадрид) 1:2
1:0 Жерард Пике (56), 1:1 Карим Бензема (62), 1:2 Кристиано Роналдо (85)

Съставите:

Барселона: Браво, Алвес, Пике, Масчерано, Алба, Ракитич, Бускетс, Иниеста, Меси, Суарес, Неймар
Треньор: Луис Енрике

Реал (Мадрид): Навас, Марсело, Карвахал, Рамос, Пепе, Модрич, Каземиро, Кроос, Роналдо, Бензема, Бейл
Треньор: Зинедин Зидан

Стадион: "Камп Ноу"
Съдия: Ернаднес Ернандес

Историята на Барса и Реал в цифри - ТУК

 Резултати, програма и класиране в Испания - ТУК !!!