Барселона загуби от Реал (Мадрид) с 1:3 на „Камп Ноу“ в първото Ел Класико за сезона и мач от седмия кръг на Ла Лига. Федерико Валверде (5) даде ранна преднина на гостите, но младокът  Ансу Фати (8) изравни и на 17 години и 359 дни стана най-младият футболист с гол в дербито на испанския футбол. Предишният рекорд бе на Винисиус Жуниор, разписал се на 19 години и 233 дни. Серхио Рамос (63-дузпа) стана първият играч на „кралете“, който реализира дузпа в сблъсък срещу каталунците след Кристиано Роналдо през февруари 2013 година в турнира за Купата на Краля. Лука Модрич (90) пък оформи крайния резултат.

Роналд Куман се лиши от Антоан Гризман и заложи на офанзивен квартет, оформен от Педри, Лионел Меси, Филипе Коутиньо и Ансу Фати. В същото време Зинедин Зидан реши да заложи на Марко Асенсио, Карим Бензема и Винисиус Жуниор в атака. Френският специалист бе поставен под сериозна критика след двете поредни домакински загуби от Кадис (0:1) в миналия кръг и Шахтьор Динецк (2:3) в Шампионската лига, но след днешния успех тези слухове най-вероятно ще утихнат.

Срещата започна с ранен гол за гостите. Карим Бензема разсече защитната линия на каталунците с вертикално ниско подаване и в 5-ата минута уругваецът Федерико Валверде не сгреши сам срещу вратаря Нето за 0:1. Секунди след това Винисиус Жуниор получи сам в наказателното поле с чудесни изгледи за голов изстрел, но шутира много неточно. В осмата минута Жорди Алба проби по левия фланг, Рафаел Варан покри засадата и атаката продължи, а топката стигна до  Ансу Фати, който от три метра насочи по диагонала за 1:1.

Каталунците се активизираха след гола и в 19-ата минута Меси падна пред наказателното поле на гостите след контакт с Начо. Съдията прецени, че няма нарушение. Минута по-късно аржентинецът беше спънат и от Каземиро, но продължи и нанесе удар, а съдията показа жълт картон на бразилеца.

В 24-ата Ансу Фати напредна отляво и намери Меси в наказателното поле. Капитанът на домакините финтира този на гостите Сехио Рамос и шутира в близкия ъгъл, но Тибо Куртоа се хвърли и изби. Последва контраатака за „белия балет“ и Тони Кроос центрира към Бензема, който мигновено насочи към вратата, а бразилският страж Нето се намеси и спаси. До края на полувремето головите опасности намаляха, въпреки че темпото на игра остана високо. В 42-ата минута Зидан замени принудително Начо Фернандес и пусна Лукас Васкес.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Шест минути след почивката Меси подаде вдясно на Ансу Фати, който задържа и стреля по диагонала и покрай гредата. Три минути по-късно Фати центрира отдясно към далечната греда, където Коутиньо отправи неточен удар с глава, а в в 59-ата Клеман Лангле задържа за фланелката Рамос при статично положение. След преглеждане на ситуацията с ВАР съдията даде дузпа, а Серхио Рамос бе безапелационен от бялата точка за 1:2.

В 70-ата и домакините поискаха дузпа за игра с ръка на Варан, след като Рамос изрита топката в ръката на своя съотборник. Тя обаче беше прибрана до тялото и каталунците не получиха наказателен удар. В 82-ата минута Куман направи тройна смяна, пускайки Усман Дембеле, Тринкао и Гризман за усилване на атаката. Четири минути след това Нето спаси два последователни удара на Тони Кроос. При последвалото центриране от корнер стражът на каталунците направи нови две намеси след удари на Винисиус Жуниор и Рамос.

В последната 90-а минута от редовното време Лука Модрич вкара трети гол за гостите и на практика реши всичко в мача. В добавените пет минути не се стигна до друго попадение.

След успеха си Реал излезе начело във временното класиране с 13 точки от шест срещи. Барса е на десета позиция със 7 точки от пет мача.

Барселона - Реал Мадрид 1:3
0:1 Федерико Валверде (5), 1:1 Ансу Фати (8), 1:2 Серхио Рамос (63-дузпа), Лука Модрич (90)

Барселона: Нето, Дест, Пике, Ленгле, Алба (86-Брайтуайт), Бускетс (82-Тринкао), Де Йонг, Коутиньо, Педри (82-Дембеле), Фати (82-Гризман), Меси
Треньор: Роналд Куман

Реал (Мадрид): Куртоа, Начо (43-Васкес), Варан, Рамос, Менди, Каземиро, Кроос, Валверде (69-Модрич), Асенсио (81-Родриго), Винисиус, Бензема
Треньор: Зинедин Зидан

Барселона, стадион "Камп Ноу"
Съдия: Хуан Мартинес Мануера
Жълти картони: Ленгле, Алба (Барса); Каземиро, Начо (Реал)

ИСПАНИЯ, ЛА ЛИГА – 7 КРЪГ
Петък, 23 октомври
Елче – Валенсия 2:1
1:0 Хосан Фернандес (19), 2:0 Фидел (37). 2:1 Тони Лато (74)

Събота, 24 октомври
Барселона – Реал (Мадрид) 1:3
0:1 Федерико Валверде (5), 1:1 Ансу Фати (8), 1:2 Серхио Рамос (63-дузпа), 1:3 Лука Модрич (90)

19:30 часа Осасуна – Атлетик (Билбао)
19:30 часа Севиля – Ейбар
22:00 часа Атлетико (Мадрид) – Бетис

Неделя, 25 октомври
15:00 часа Валядолид – Алавес
17:00 часа Кадис – Виляреал
19:30 часа Хетафе – Гранада
22:00 часа Реал Сосиедад – Уеска

Понеделник, 26 октомври
22:00 часа Леванте - Селта

КЛАСИРАНЕТО В ЛА ЛИГА