Реал (Мадрид) победи Барселона с 2:0 в Ел Класико от 26-ия кръг на испанската Примера дивисион и се завърна на върха във временното класиране, като има точка аванс пред каталунците. Винисиус Жуниор (71) и резервата Мариано Диас (90+2) реализираха головете.

Двубоят на живо изгледа Кристиано Роналдо, който се завърна на „Сантяго Бернабеу“ за първи път от напускането на „кралския“ клуб през 2018 година. Португалецът се възползва от отлагането на дербито на Италия между Ювентус и Интер, за да подкрепи бившия си клуб. „Старата госпожа“ и „нерадзурите“ трябваше да играят също тази вечер, но двубоят бе отменен заради епидемията от коронавирус в Северна Италия през последните дни.

И двата тима се опитваха да упражняват преса в началото, а първото сериозно положение дойде в 15-ата минута, когато Бензема и Винисиус Жуниор комбинираха, а топката стигна до Тони Кроос. Германецът шутира от границата на наказателното поле над вратата. Шест минути по-късно Гризман имаше чудесна възможност на отсрещната врата, след като получи топката от Жорди Алба на точката на дузпата, но и той прати топката над гредата.

В 29-ата минута Кроос отново опита късмета си, но с неточен удар, а в ответната атака и Лионел Меси отправи слаб шут и не затрудни Куртоа. До края на полувремето Артур и Меси излизаха очи в очи с Куртоа, но белгийският вратар не им позволи да реализират.

Winbet - победата е емоция! (18+)

След почивката Реал натисна и в 55-ата минута Тер Щеген трябваше да отразява силен удар на Иско. Пет минути след това Пике изчисти топката от голлинията след удар с глава на Варан. Три минути по-късно и Бензема направи пропуск след грешка на Тер Щеген при изнасянето и центриране на Даниел Карвахал.

В 69-ата минута Тер Щеген направи ново блестящо спасяване след удар на Серхио Рамос, който обаче бе в положение на засада. Секунди по-късно влезлият като резерва Мартин Брайтуайт пропусна да изведе гостите напред в резултата. Това обаче направиха домакините чрез Винисиус Жуниор (71), който бе изведен по лявото крило от Тони Кроос, нахлу в наказателното поле и се разписа след рикошет в крака на Жерард Пике.

Срещата продължи на високи обороти, а домакините се опитваха да контролират нещата. В 83-ата минута Меси центрира от фаул и Пике отправи удар с глава, но над вратата на Куртоа. Секунди по-късно Тер Щеген излезе и се намеси решително при индивидуален пробив на Винисиус Жуниор.

Минута преди края редовното време Серхио Рамос шутира от пряк свободен удар фронтално срещу вратата на границата на наказателното поле, но прати топката в стената. В добавеното време пък току-що влезлият на терена Мариано Диас (90+2) получи топката от Карвахал зад гърба на защитата и с елегантен удар оформи крайния резултат.

Така "кралете" отново излязоха начело в Примера дивисион, с актив от 56 точки и на една пред каталунците.

В друга среща от кръга Хетафе спечели с 1:0 при визитата си на Майорка и измести Атлетико (Мадрид) от четвъртата позиция, даваща право на участие в Шампионската лига.

Реал (Мадрид) - Барселона 2:0
1:0 Винисиус Жуниор (71), 2:0 Мариано Диас (90+2)

Реал (Мадрид): Тибо Куртоа, Дани Карахал, Рафаел Варан, Серхио Рамос, Марсело, Федерико Валверде (86 - Лукас Васкес), Каземиро, Тони Кроос, Иско (79 - Лука Модрич), Карим Бензема (90+1 - Мариано Диас), Винисиус Жуниор

Барселона: Марк-Андре тер Щеген, Жорди Алба, Самюел Умтити, Жерар Пике, Нелсън Семедо, Френки де Йонг, Серхио Бускетс, Артур (80 - Иван Ракитич), Артуро Видал (69 - Мартин Брайтуайт), Антоан Гризман (81 - Антоан Гризман), Лионел Меси

Жълти картони: Даниел Карвахал, Винисиус Жуниор (Реал); Жорди Алба, Лионел Меси (Барселона)