Президентът на Барселона Жоан Лапорта отвърна на обвиненията в корупция, след като стана ясно, че клубът е платил над 1 милиона евро на бившия вицепрезидент на Испанската съдийска комисия.

"Не е случайно, че тази информация се пуска сега. ФК Барселона и преди е ползвал услугите на външни консултантски фирми, за да получава информация за футбола в по-ниските нива в Испания, както и да получава съдийски консултации, което правят и другите клубове в Испания. Изненадани сме от тези новини и ще защитим честта и интересите на Барселона", заяви Лапорта.

Припомняме, че в Испания разкриха, че в периода от 2016 до 2018 година от "Ноу Камп" са превели 1,4 милиона евро на компания, в която съсобственик е Мария Енрикес Негрейра. Негрейра, който е бивш съдия в Ла Лига, работеше за Кралската испанска футболна федерация в периода от 1994 до 2018 година.

От Барселона излязоха с официална позиция по казуса:

"В миналото Барселона използваше услугите на външен технически консултант, който предоставяше видеорепортажи за млади играчи от други клубове в Испания. В допълнение, връзката с този доставчик беше разширена с технически доклади, които бяха предназначени да допълнят информацията, необходима на треньорския щаб на първия отбор и резервните отбори. Това е обичайна практика сред професионалните футболни клубове. Сега този вид услуга се предоставя от професионалист, работещ за футболния отдел на клуба", пише в официалната позиция на клуба.

"Барселона съжалява, че тази информация стана публична точно когато отборът достигна най-добрата си форма за сезона. Барселона ще предприеме съдебни действия срещу тези, които се стремят да опетнят имиджа на клуба с възможни инсинуации, които могат да бъдат причинени от разкриването на такава информация", допълва се в становището на Барса.