Атлетик (Билбао) детронира носителя на Суперкупата на Испания Реал (Мадрид) след победа с 2:1 и ще спори за трофея с Барселона. Баските, водени от новия си треньор Марселино Гарсия Торал, ликуваха в полуфинала на стадион "Ла Росаледа" в Малага след два гола на Раул Гарсия, който наказа "белите" през първото полувреме - в 18-ата минута и от дузпа в 38-ата.

Карим Бензема вкара в 73-ата, но това не бе достатъчно за тима на Зинедин Зидан да стигне поне до равенството и да последват продължения. Така очакванията за Ел Класико на финала не се сбъднаха. В неделя oт 22:00 баските ще се изправят срещу Барселона, който в сряда елиминира Реал Сосиедад след дузпи.

Атлетик (Билбао) спечели Суперкупата на Испания през 2015 година, a преди това я бе завоювал само още веднъж - 1984 г. Барса пък e носител на трофея цели 13 пъти (за последно го спечели през 2018 г.).

Баските нямаха победа над Реал в 11 поредни мача. Последният им успех беше с 1:0 през 2015 г.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Предишната им среща пък беше на 15 декември от 19-ия кръг на Ла Лига, когато Реал спечели с 3:1, след като игра с човек повече заради червен картон още в 13-ата минута на Раул Гарсия. Именно 34-годишният футболист се превърна в герой тази вечер и се реваншира за издънката си преди месец. В 18-ата минута Лукас Васкес загуби елементарно топката, Дани Гарсия пусна отличен пас към Раул Гарсия, който бе изпуснат от Рафаел Варан, излезе сам срещу Тубо Куртоа и откри резултата - 0:1.

В 37-ата съдията Хуан Мартинес Мунуера отсъди дузпа за баските. След центриране в наказателното поле на Реал, Лукас Васкес сгреши и събори Иниго Мартинес. Опитният Раул Гарсия прониза за втори път Куртоа с точно изпълнение - 0:2. 

Зидан предприе интересен ход още на полувремето, когато пусна в игра Начо на мястото на Варан. Атлетик (Билбао) можеше да вкара и трети гол в 53-ата минута, когато Икер Муниаин пропусна с глава. Десет минути след това Марко Асенсио беше близо до попадение, но топката се отби в десния стълб на вратата на Унай Симон. В 69-ата минута Асенсио отново удари греда, този път напречната.

В 73-ата Реал най-после намали изоставането. Федерико Валверде центрира в наказателното поле на съперника, където Каземиро с глава свали топката към Карим Бензема, който отблизо реализира за 1:2. Първоначално бе маркирана засада на французина, но след разглеждане на ситуацията с ВАР, попадението беше зачетено.

В 79-ата минута Виялибре пропусна сам срещу Куртоа. В 82-ата Бензема отново вкара, но този път имаше засада и баските продължиха да водят в резултата. В 88-ата късметът отново беше на тяхна страна. Серхио Рамос надскочи след центриране Иниго Мартинес и засече топката с глава, но я изпрати на сантиметри от целта. Шестминутното добавено време не беше достатъчно на избраниците на Зидан да стигнат до равенството и Реал бе принуден да се прости с трофея. 

Реал (Мадрид) - Атлетик (Билбао) 1:2
0:1 Раул Гарсия (18), 0:2 Раул Гарсия (38-дузпа), 1:2 Карим Бензема (73)

Реал: Куртоа, Рамос, Каземиро, Варан (46-Начо), Кроос, Азар (67-Винисиус), Бензема (88-Мариано Диас), Модрич (68-Валверде), Асенсио, Лукас Васкес, Менди

Атлетик (Билбао): Симон, Баленсиага (79-Морсийо), Мартинес, Нунес, Капа (68-Лекуе), Де Маркос, Дани Гарсия, Муниаин (71-Беренгер), Венседор (68-Весга), Уилямс, Раул Гарсия (79-Виялибре)