Шампионът Ювентус срази носителя на купата на страната Наполи с 2:0 на стадион "Мапей" в Реджо Емилия и спечели Суперкупата на Италия за рекорден девети път. Кристиано Роналдо (64) и Алваро Мората (90+5) се разписаха и донесоха трофея на „бианконерите“, които го бяха печелили за последно през 2018 година. Капитанът на неаполитанците Лоренцо Инсиние изпусна дузпа в 80-ата минута.

Роналдо за втори път отбелязва в мач за Суперкупата, след като преди два сезона отново той вкара единственото попадение срещу Милан в спора за трофея в Доха. Голът му беше под №760, което го изведе еднолично на първото място във вечната класация на голмайсторите в историята на футбола. Според ФИФА и други официални източници втори вече е бившият нападател на националните отбори на Австрия и Чехословакия Йозеф Бицан със 759 гола, а на трета позиция е Пеле със 757.

Мачът беше първи мач между двата тима за сезона, тъй като срещата помежду им от първенството, която трябваше да се изиграе на 4 октомври, бе отложена заради заради случаите на коронавирус в Наполи. Първоначално "партенопеите" бяха наказани с отнемане на една точка от актива им и служебна победа за Ювентус с 3:0, но след обжалване бе решено двубоят да се изиграе на по-късна дата.

Играчите на Андреа Пирло бяха по-активни през първата част, но така и не намериха верния път към вратата на Давид Оспина, а пропуски направи Кристиано Роналдо. Ървинг Лозано имаше идеален шанс да изведе футболистите на Дженаро Гатузо напред в резултата, но ударът му в 28-ата минута с глава бе спасен от Войчех Шчесни. До края на полувремето нямаше кой знае какви опасни положения.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Секунди след почивката появилият се като резерва Федерико Бернардески можеше да изведе „старата госпожа“, но от съвсем близко разстояние не успя да нанесе достатъчно силен удар и Оспина закова топката на самата голлиния. В 55-ата минута Роналдо бе близо до това да изненада Оспина, но в крайния сметка двамата се сблъскаха. В 64-ата минута след центриране от корнер Тиемуе Бакайоко сгреши и неволно асистира на Кристиано Роналдо, който не пропусна да се разпише за 1:0.

В 79-ата минута Наполи имаше страхотен шанс да изравни. Съдията Паоло Валери отсъди дузпа след намесата на ВАР за нарушение на Уестън Маккени срещу резервата Дрис Мертенс. Зад топката застана капитанът Лоренцо Инсиние, който шутира покрай вратата на Шчесни.

В последните секунди от срещата Алваро Мората (90+5) оформи крайния резултат след асистенция на Хуан Куадрадо и „старата госпожа“ ликува с трофея за девети път.

Ювентус – Наполи 2:0
1:0 Кристиано Роналдо (64), 2:0 Алваро Мората (96)

Ювентус: Шчесни, Куадрадо, Бонучи, Киелини, Данило, Маккени, Артур, Бентанкур (84-Рабио), Киеза (46-Бернардески), Кулушевски (82-Мората), Роналдо
Треньор: Андреа Пирло

Наполи: Оспина, Ди Лоренцо, Манолас, Кулибали, Марио Руи (85-Йоренте), Бакайоко (67-Елмас), Деме (84-Политано), Лозано, Жиелински, Инсиние, Петаня (72-Мертенс)
Треньор: Дженаро Гатузо

Реджо Емилия, стадион "Мапей"
Съдия: Паоло Валери
Жълти картони: Роналдо (Ювентус); Жиелински (Наполи)