Жозе Моуриньо напуска Рома след края на сезона, въпреки че усилено отричаше да планира нещо такова, гръмна сензационно Il Messaggero. 

Според изданието свързваният на няколко пъти с ПСЖ и Реал (Мадрид) португалец е взел окончателно решение да си тръгне от Вечния град, но ще го обяви след финала на Лига Европа в сряда срещу Севиля. Специалния ще преследва втори европейски трофей с Рома за втора поредна година и шести за него, след като миналия сезон "вълците" надвиха Фейенорд с 1:0 в първия финал за Лига на конференциите.

Моуриньо решил да си тръгне от Рома заради различията в плановете за бъдещето на клуба, особено трансферната политика и по-високите амбиции. Директорът Тиаго Пинто заяви, че целта на Рома този сезон е Шампионска лига (постижимо със спечелване на Лига Европа), а Моуриньо отрече да е казал, че преди два-три месеца постоянно е изтъквал, че няма отбор, който да играе паралелно на два фронта.

Рома е в серия от седем мача без победа в Серия "А" и отпадна от надпреварата за Шампионска лига, поставяйки всичко на карта, за да спечели още един европейски трофей.