Италианският експерт по спортно право Матия Грасани обяви, че Ювентус може да бъде изпратен в Серия „Б“ по служебен път, ако бъдат доказани в съда всички обвинения срещу клуба за финансови и правни машинации. Пред вестник „Република“ юристът подчерта, че сегашното разследване е по-сериозно от проведеното през 2006 г. заради скандала „Калчополи“. Тогава „Старата госпожа“ беше изхвърлена от елита и лишена от шампионската титла заради натиск върху съдии.

"Това е най-сериозното разследване, на което Ювентус е бил подлаган. По-сериозно е дори от „Калчополи“ през 2006 г. Незаконните дейности обхващат правилата на фондовия пазар, както и корпоративните и спортните правила. Това е безпрецедентно“, заяви Грасани..

„Ювентус рискува не само глоба, а и наказание. По закон е възможно да бъде изключен отбор от Серия А". Правилата предвиждат, че в случай на получаване на регистрация за шампионата чрез промени в документите, частни споразумения, отлагащи дължимите плащания на играчи през сезон 2021/22, или дори фиктивен отказ, е възможно клубът да бъде изключен от първенството и да загуби шампионската титла на Италия, ако я спечели", допълва юристът.

Прокурорите в Торино вече внесоха искане за повдигане на обвинение срещу бивши ръководители на Ювентус. В резултат на скандала целият борд на директорите на "Старата госпожа" подаде оставка на 29 ноември. Това решение беше взето на извънредно заседание на управата.

Президентът Андреа Аниели, вицепрезидентът Павел Недвед, главният изпълнителен директор Маурицио Аривабене и седем други членове на борда напуснаха постовете си. Аниели ръководи Ювентус от 2010 г. и през този период клубът от Торино спечели девет пъти титлата в Серия „А“.