Испанският пилот от Формула 1 Мария де Вийота бе изписана от неврологичното отделение на болницата само осем дни след тежката катастрофа по време на тестове в Англия. Тя претърпя две операциии в болницата “Addenbrooke's” в английския град Кеймбридж и загуби едното си око. 32-годишната испанка говори свободно със семейството си и лекарите, обяха от отбора на Марусия.

“Тя прави малък, но значителен напредък. Все пак ще продължи да бъде под медицинско наблюдение”, се казва в официално съобщение на испанския тим.

Мария де Вийота е дъщеря на бившия испански пилот от Формула 1 Емилио де Вийота. През миналата година тя тестваше болиди на Рено, а преди това се е състезавала в испанската Формула 3 и в 24-те часа на Дайтона.

Жените състезателки са рядкост във Формула 1. През април 2011 г. Уилямс подписа с германката Сузи Волф като пилот по развитието на болидите. Последната жена, състезавала се във Формула 1 е Джована Амати, която не успя да преодолее квалификациите в трите си участия за Брабам през 1992 г.

Общо пет жени са се състезавали във Формула 1 в миналото. Най-успешната сред тях е италианката Лела Ломбарди, която през 70-те години на ХХ век участва в 12 старта.