Макларън доминираше в последната свободна тренировка преди Гран При на Китай и двамата пилоти на тима Люис Хамилтън и Дженсън Бътън записаха най-добрите времена.
 
Двамата британци обаче няма да могат да стартират в трето поредно състезание от първа стартова редица, дори и да спечелят квалификацията по-късно днес. Това е така заради наказанието на Хамилтън с пет места заради смяна на скоростна кутия.
 
Бътън, който за последно стартира от първа позиция в Гран При на Монако през 2009 г., може да спечели полпозишън № 150 в историята на Макларън.
 
Хамилтън, победител в Китай през миналата година, беше най-бърз и в първата тренировка в петък. Днес той направи най-бързия си тур за 1:35,940 минути. Времето му се оказа с 0,123 секунди по-добро от това на Бътън.
 
Нико Розберг от Мерцедес записа трето време, а съотборникът му Михаел Шумахер даде четвърти резултат. Пето място за Марк Уебър от Ред Бул, а световният шампион Себастиан Фетел е едва с девето време. Болидите на Ферари отново показаха непостоянноство. Фернандо Алонсо е с 15-и резултат, а Фелипе Маса е 18-и.