Играй БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Днес българската православна църква отбелязва изключително голям празник – Кръстовден, посветен на едно истинско религиозно чудо – откриването на Светия кръст Господен. Ден преди това едно друго чудо се случи в българския спорт. Националният ни отбор по баскетбол победи световната сила Франция със 74:68. Тим от играчи, състезаващи се предимно в родното ни първенство, се наложи над състав, в който e трети на планетата от последния световен шампионат и до момента нямаше загуба в квалификациите за мондиала в Китай през 2019 г. Още повече, че за Франция на терена имаше играч от НБА – Никола Батум (Шарлът Хорнетс) и истинска звезда от Евролигата – Нандо де Коло (ЦСКА Москва).

„Арена Ботевград“ беше почти изцяло пълна от фенове на баскетбола, които най-вероятно бяха отишли по-скоро да видят френските звезди, отколкото момчетата на Любо Минчев. Все пак рядко у нас идват такива баскетболни имена. Сигурно само най-големите оптимисти са вярвали, че България може да спечели срещу „петлите“. Невероятното обаче се случи. 12 български баскетболни чудотворци направиха своето чудо и накрая публиката в залата избухна, невярваща на очите си. Франция с големите звезди беше на колене.

Така както през 326 година света Елена, майката на император Константин, открива Христовия кръст и става чудо с възкресяването на един наскоро починал човек, така и вчера беше представено доказателство, че българският баскетбол не е мъртъв. Жив е! И симптомите изглеждат все по-обещаващи. Сигнали имаше още преди две години, когато загубихме в Ботевград само с пет точки от бъдещия европейски шампион Словения, воден от настоящия треньор на Финикс Сънс Игор Кокошков и с Горан Драгич от Маями Хийт в състава си.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Вчера българските момчета направиха изключително силен мач и поставиха на колене една световна баскетболна сила. Някои от играчите надскочиха себе си. Едва ли самият Митко Димитров, който дори за нивото на българското първенство не е звезда, е вярвал, че може да направи такъв невероятен мач срещу Франция и дори да вкара кош между „ушите“ на звезда от НБА. И това е само един от примерите за българско чудо.

Някои ще изтъкнат причини като слабата форма на Де Коло, отсъствието на Тома Юртел и други играчи на Франция. Това обаче са странични доводи. И България беше без важни играчи. За България липсваха Чавдар Костов, Павлин Иванов и Иван Лилов. Няма гаранция, че в пълен състав отново щяхме да победим "петлите". Важна е победата и тя ще се помни, а не имената на игралите и отсъстващите - те не са важни в един отборен спорт.

На Кръстовден свещениците вадят Христовия кръст в средата на църквата, за да му се поклонят вярващите. В Ботевград феновете, невярващи на чудото на националите ни, слязоха в средата на терена, в сърцето на баскетболния храм, за да се снимат с играчите на Любо Минчев и да поздравят баскетболните чудотворци. Такива мачове и такива победи може да запалят допълнително спортната искра в децата от школите, които бяха сред зрителите в залата. Именно тези хлапета са бъдещето на родния баскетбол, основата за следващи подобни успехи.

Дори и в неделя тимът на Любо Минчев да загуби от Русия, което няма да е никаква изненада, това по никакъв начин няма да заличи чудото срещу Франция. Един невероятен и неочакван успех, който намери своя отзвук в Европа.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КВАЛИФИКАЦИ ЗА СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО БАСКЕТБОЛ