Миле Свилар е млад и перспективен вратар. Само на 18 години белгиецът от сръбски произход е титуляр в Бенфика. При първия мач на „лисабонските орли” срещу Манчестър Юнайтед от Шампионската лига преди две седмици той  допусна уникален гаф. Вкара си нещо като автогол (макар че приписват официално попадението на Рашфорд) и „червените дяволи” измъкнаха победата с 1:0.

На другия ден португалската преса засипа с... положителни коментари младока. Или по-скоро с окуражителни текстове.

Нали знаете какво ще се случи, ако млад вратар допусне подобна грешка у нас. Ще го изядат с парцалите. Луд ще го направят. Така както се случи с Николай Михайлов през есента на 2006 година при издънката му срещу Вердер също от Шампионската лига. Тогава Ники също беше на 18 години. Разказаха му играта, разгониха му фамилията, нарекоха го Ники Финта.

В Португалия обаче реагират коренно различно. Като в бяла страна.

Снощи Свилар пак се изправи срещу Юнайтед. Този път на „Олд Трафорд”. И си вкара отново автогол. Но този път нелеп, а не след своя грешка.

Но преди това Миле спаси дузпа на Марсиал и стана най-младият вратар в историята на Шампионската лига, парирал удар от бялата точка. Отличи се и с още няколко стабилни отразявания.

Всъщност, той е и най-младият вратар, пазил в най-комерсиалния турнир, като в тази класация Николай Михайлов е трети.

Днес никой не обелва и дума за автогола на Свилар от снощи. Всички го възхваляват за спасената дузпа. И са прави, защото само по този начин ще спасят кариерата му, не позволявайки да се срине психически. За разлика от случая с Михайлов...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ