Левски привлече бразилския нападател Ривалдиньо, който е син на легендата Ривалдо. Бившият футболист на Барселона записа бляскава кариера, в която спечели и „Златната топка“ през 1999 година. Дали обаче крушата пада по-далеч от дървото? Предстои да разберем.

БЛИЦ СПОРТ реши да се разрови и да провери какви успехи на футболния терен са записали децата на носителите на „Златни топки“. Най-известното име сред наследниците е Жорди Кройф. Тепърва пък на небосклона ще се появяват децата на Зидан, Оуен, Роналдиньо, Роналдо, Джордж Уеа...

Първият носител на "Златната топка" е сър Стенли Матюс. Tой има син, който носи неговото име. Матюс-младши обаче прекарва прекалено малко време във футбола, а след това се насочва към тениса. За 15 години обаче не записва почти никакви успехи, освен достигане до втори кръг на три от турнирите от Големия шлем.

Синът на аржентинеца Омар Сивори - Нестор, има съвсем кратка футболна кариера, след което се прехвърля към менажирането и става футболен агент.

Унгарецът Флориан Албер е първият носител на "Златната топка", чийто син успява да остави диря във футбола. Флориан Албер-младши играе като полузащитник за Ференцварош, израелския Макаби Петах Тиква, френския Ред Стар и завършва в унгарския Елоре. Успява да запише и 6 мача за националния отбор на Унгария през периода 1993-1996 година.

Сред най-големите надежди на футбола бе поставян синът на покойния Йохан Кройф - Жорди. Той започна кариерата си в Барселона, където дебютира на 20 години и записа близо 50 мача. След това премина в Манчестър Юнайтед, но от там кариерата му тръгна надолу. Така и не успя да се справи с големите очаквания. Изигра едва 9 мача за националния отбор на Холандия, след което записа още толкова за отбора на Каталуния. В момента е треньор.

Франц Бекенбауер, който печели "Златната топка" през 1972 и 1976 година, има четири деца, като само Стефан става футболист. Играе като защитник, но не успява да запише сериозни постижения и най-добрият му период е в Мюнхен 1860, където изиграва около 40 мача. Подвизава се 9 години в няколко нискоразредни немски клуба.



Холандецът Рууд Гулит има двама синове, като само един от тях се занимава с футбол – Максим. Той обаче е едва на 16 години и в момента е част от академията на АЗ Алкмаар.

Друг носител на „Златната топка“ – Роберто Баджо има двама синове. Леонардо в момента е на 7 години. По-големият се казва Матия и се занимава с футбола, но на твърде аматьорско ниво. Последно дирите му се губят в италиански петодивизионен тим, където се е подвизавал до през 2015 година.

Единственият африкански носител на „Златната топка“ Джордж Уеа има двама синове. Джордж Уеа-младши е на 30 години, като най-големия му успех един сезон в швейцарския Баден. Той има зад гърба си и престой... в елита на България. Уеа-младши бе част от тима на Калиакра (Каварна) през 2012 година.

Надежди се възлагат на малкия син на Джордж Уеа – Тимъти. 17-годишният нападател започва кариерата си в САЩ, след което преминава във френския гранд ПСЖ и се изкачва до втория отбор, където играе в момента.

Матиас Замер, който печели „Златната топка“ през 1996 година, има двама сина – Марвин и Леон. Марвин се пробва във футбола, но без успех и бързо спря. Леон пък в момента е на 15 години и вече върви уверено по стъпките на баща си. Все още не може да се предрича какво ще бъде бъдещето му.

Луис Назарио да Лима или просто Роналдо има двама сина – Роналд и Александър. Роналд играе футбол за удоволствие и е DJ, но получи повиквателна за националния отбор на Бразилия до 18 години за „Игрите на Макаби“ в Израел. Александър е на 12 години, но обича футбола и иска да стане наследник на баща си.

Френската легенда Зинедин Зидан, който в момента е треньор на Реал (Мадрид), има цели четирима синове – Енцо, Лука, Елиас и Тео. Всички те се занимават с футбол.

Енцо премина през всички отбори на Реал (Мадрид), но в момента е част от швейцарския Лозана. Лука е вратар във втория отбор на Реал, но му предвиждат голямо бъдеще. Елиас и Тео все още са в детска възраст и се подвизават в академията на Реал (Мадрид).

Англичанинът Майкъл Оуен има три дъщери и един син – Джеймс. Той е на 11 години и вече се насочи към футбола.

Чехът Павел Недвед също има един син, който носи неговото име. Малкият Недвед е част от школата на Ювентус.

Андрий Шевченко има трима синове – Йордан, Александър и Кристиян. Те са твърде малки, за да бъде предвидено дали ги очаква бляскава кариера като на баща им, но и тримата се занимават с футбол.

Геният Роналдиньо има един син – Жоао де Азис Морейра, който е на 12 години и прохожда във футбола.

Италианският защитник Фабио Канаваро, който грабна „Златната топка“ през 2006 година, има двама синове – Кристиан и Андреа. Първият е на 18 години, играе като халф и е част от примаверата на Беневенто. Андреа е на 13 години и също се занимава с футбол.

Децата на Рикардо Кака, Лео Меси и Кристиано Роналдо са твърде малки, за да се говори за бъдещето им във футбола.