От майтап в Плейстейшън до следващия капитан на Челси - трансформацията на Давид Луиш, е това, което бележи сложната кампания на Челси през този сезон. Хуан Мата блести, Еден Азар завършва сезона в отлична форма. Петер Чех е постоянна величина, докато Франк Лампард е на път да счупи головия рекорд на Челси.

Възходът на Луиш обаче е най-значимото събитие в Челси. Преди седмица в Базел той даде на тима си тласък с много важен гол, дошъл след пряк свободен удар в последните секунди на мача.

Но той беше и достатъчно смел в единоборствата и дори бе на един картон от това да пропусне финала в Лига Европа. Това е напомняне, че 26-годишният бразилец все още има диви необуздани прояви в играта си, пише Мат Барлоу от „Дейли Мейл”. Когато пристигна от Португалия, Давид Луиш предизвика Гари Невил да го оприличи на „играч от Плейстейшън, контролиран от 10-годишно дете".

На Луиш му отне известно време да го приеме, но го направи по свой собствен начин. Рафа Бенитес също се намеси, изигравайки важна роля в неговата трансформация. Той се ръководи от детайлите, обича да говори, а Луиш се оказа добър слушател.

Временният мениджър на Челси е първият, който пусна бразилеца в средата на терена, позиция, която се оказа много подходяща за бразилския национал.Той се стреми по всякакъв начин да изчисти играта си от безразсъдни постъпки. „Ние говорихме за това, което той трябва да направи и какво очаквам от него", заяви Бенитес.

След изключителното си попадение при успеха с 3:0 над Фулъм през миналия месец, след края на мача Луиш напусна терена, прегръщайки Бенитес. Това беше смел ход, израз на подкрепа към мениджъра, подложен на непрестанни критики от на феновете.

„Имаме добри футболисти", коментира Бенитес. „Мата например. Азар също. Всеки от тях може да бъде футболист на годината. Давид Луиш също е сред тях", смята испанецът.

От полевите играчи само Бранислав Иванович е прекарал повече време на терена от капитана на „Селесао" през този сезон. И все пак имаше и не дотам положителни изяви от страна на Луиш като лакът или два, удар с рамото срещу Джейк Рийвс в мача за ФА Къп срещу Брентфорд, както и сблъсъка с Деген в Базел, но прогресът е забележим.

Той е все по-надежден, поема отговорност като лидер на терена, особено когато Тери и Лампард не са в състава. Петер Чех води тима добре, но не се изненадвайте, ако след този сезон Давид Луиш се превърне в един от силните хора в съблекалнята на Челси.