Кой е най-достойният кандидат за “Златната топка”? Меси, Роналдо или Рибери? Отговорът ще разберем на 13 януари, когато е церемонията в Цюрих.
 
Реално погледнато, като че ли най-после настъпи часът на Кристиано. Ще кажете, ама той не е спечелил нищо през 2013 година. Поддръжниците на Рибери пък ще цакат с факта, че французинът грабна всички възможни трофеи с Байерн – шампион на Германия, носител на Купата на Германия, първи в Шампионската лига, триумф в Суперкупата на Европа. Вероятно и световен клубен шампион. Предостатъчно аргументи Рибери да вземе в ръцете си “Златната топка”.
 
Тя обаче е индивидуален приз. Категорично Байерн е отборът на година, но е безспорно и друго. Рибери със сигурност не е човекът с най-голям принос за баварските успехи. Робен, например, вкара най-важния гол за годината – победния срещу Борусия (Дортмунд) на финала за Шампионската лига. Марио Манджукич пък стана голмайстор на Байерн Бундеслигата, а също така отбеляза другото попадение във въпросния финал с Дортмунд. Вратарят Нойер бе безпогрешен в най-ключовите моменти, а Филип Лам бе най-полезният футболист. Но Рибери, нека не забравяме, е французин. А нали знаете кой е президент на УЕФА? Ами ето ви защо Рибери, а не някой друг от Байерн, е с най-големи шансове да стане №1. Ами ако съдим по този аршин, дайте 11 “Златни топки” на баварците и да приключваме дискусията!
 
Споменахме вече, че Роналдо няма трофей през 2013 година. Ама има рекорди. Последният падна съвсем скоро - за най-много отбелязани голове в груповата фаза на Шампионската лига. Но това не е нищо. Кристиано абсолютно сам изведе Португалия на световните финали в Бразилия. В решителния бараж с Швеция вкара всичките четири гола в двата мача с Швеция. Един в първия и хеттрик на реванша. Доскоро го обвиняваха, че не играе за родината си, че не е лидер и не повежда отбора. Е, Роналдо го направи в най-важния момент. Вижте кои са съотборниците му в Реал и вижте тези на Рибери в Байерн. Баварците са просто смазана машина, а Кристиано сам мъкне на плещите си мадридския клуб, както и Португалия. Като стана въпрос за национални отбори, Рибери нещо не го видяхме сред голмайсторите в инфарктния реванш-бараж с Украйна...
 
Тук се сещам за начина, по който Ван Бастен спечели “Златната топка” през 1992 година. Марко бе почти незабележим на европейското първенство, след това получи контузия, но накрая вкара 4 гола в един мач от Шампионската лига (срещу Гьотеборг), което се оказа достатъчно да изпревари Христо Стоичков.
 
Е, след като четири гола в един най-обикновен двубой, макар и от Лигата, са достатъчен критерий, нима четирите на Роналдо в далеч по-голяма битка не са?!
 
Меси не го споменаваме. Стигат му четирите награди. А и това не бе неговата година.
 
Спорът безспорно е между Рибери (който никога досега не е бил обявяван за №1) и Роналдо. Май ще бъде най-добре, ако трофеят грейне за втори път в обятията на Кристиано след 2008 година... Той го заслужава!  
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ