Пиша тези редове от опита си на човек, който близо 20 години беше в непосредствена близост до Българския спортен тотализатор(БСТ) и издаваше вестник “Спорт тото”. Написал съм повече от 20 докладни докъде ли не за кривиците на управляващите на игрите на щастието. За съжаление всички бяха глас в пустиня. За тези години толкова парашутисти бяха на върха на това сериозно предприятие за пари, че трудно бих могъл да изброя имената на всички. От тях единствен Неделчо Прошков разбираше от материята и малко от малко се мъчеше да промени “социалистическото” статукво, но така и не успя, защото всички управляващи му пречеха с каквото могат. Свещената крава на спорта е неправомерно експлоатирана от много години! С идването на власт всяко правителство подменяше ръководния персонал и оставаше с обещанията за положителна промяна. Така стигнахме до днес да разполагаме с най-остарялата система за залагания, на една светлинна години от другите в света. И все пак остава надеждата, че до края на годината най-после и БСТ ще стане нещо като модерно предприятие за залагания. Дано!
 
Въпросите, които искам да повдигна, са много сериозни и трябва да бъдат решени в полза на Негово величество човека, който отделя от залъка си за игрите на щастието. В България той не е уважаван, въпреки че неговите пари се харчат в името на... спорта. Защо? Ще започна първо с нагледната агитация по социалистически или с така наречената реклама. Всеки тираж БСТ издава плакат, на който са изписани сумите на джакпота в отделните игри. В тях те ЛЪЖАТ залагащите! Уверете се сами. В издадения за 79 тираж плакат пише: В играта 6 от 49 джакпот от 229 000 в първо теглене, а те са 200 092.52 лв., а за второ теглене 3 900 000, а те са ...3 709 940.31 лв. Същото се повтаря и в 6 от 42: там джакпотът е написан 191 000, а той е 162 656.71 лв. Най-фрапираща е измамата за играта тото джокер. Там ви очакват 40 000, а те са само 18 949.50 лв. Мисля, че не е редно по този начин да се раздуват балони. Това е ПРОГНОЗЕН ДЖАКПОТ, а не реалният, и никой няма право да го пише по този начин. Ами ако се случи нещо и даден тираж не се състои?! Може ли толкова евтино да се губи доверието на залагащите?!
 
Напоследък все по-често наблюдаваме наличието на джакпот в играта тото джокер. В тиражите 68, 69, 75, 76 и 78 на отпечатани фишове липсват номера и като се падне, примерно, числото 6 се стига до джакподт. Случайно ли е това? Аз твърдя, че случайности в сериозните неща не може да има! Явно някой търси постъпления и повече пари. И тъй като говорим за фишовете ще повдигна още един въпрос за тях. По целия свят те са безплатни, а у нас от 2 ст. станаха... 5. Къде отиват тези около 5 000 000 чисти парици? Изглежда, че фондът на БСТ “И аз съм човек” е доста богат. В него потъват и непотърсените суми от тиражите. ТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ 5%! Тази огромна сума не е за джоба на тотализатора. Тя е на играещите!!! В цял свят с тези пари се правят допълнителни разигравания, а у нас тихомълком се... прибират. Затова се обръщам към Комисията за защита на потребителите, Комисията по хазарта (твърде много комисии...) и Прокуратурата, които да направят цялостна проверка на Тотализатора. Досега във всички ревизии не са открити нередни неща, но така ли е? Дълбоко се съмнявам. У нас е по-лесно да се замажат нещата, отколкото да се каже истината, а в случая тя е много важна.
 
И още нещо много важно: защо в играта 6 от 49 има само една печеливша група? Безспорно, за да се натрупва по-голям джакпот. Ами ако сте улучили пет числа, редно ли е да пиете една студена вода? Познавам всички тотализатори в Европа и такова издевателство над участниците няма! Ние сме добри хора и затова с нас може да си правят каквото искат. Крайно време е в 6 от 49 да има едно теглене. Преди години те бяха направени две, защото максималната печалба бе фиксирана до 20 000 лв. Сега такова нещо няма, може и милион да спечелиш, да ти е честит! Само че не е редно да се заиграва с тръпката на хората и да се вършат безобразия.
АНДРЕЙ КОЖУХАРОВ