Доказани имена в родната журналистика опитаха да укротят топката с изваждането на Бербатов от разширения състав на Юнайтед за финала в Шампионската лига. Нищо сензационно не се било случило, сър Алекс Фъргюсън бил икона. И само при споменаване на името му трябвало да стоим мирно и да мълчим. Пробваха да ни успокоят, твърдейки, че истерията е напълно излишна. Че едва ли не е нормално Бербо да е аут от групата.
 
Когато голмайсторът на Висшата лига остане извън състава за финал като този с Барса, си е жива подигравка. И намирисва на скандал. Бербатов, обичан от едни и мразен от други, има огромен дял за 19-ата титла на “червените дяволи”. Ако някой много мърмори, да вкара 20 гола във Висшата лига. И за да не ме обвинят в излишен патриотизъм и пристрастие, ще уточня, че тук не става въпрос за това, че Бербо е българин. А че е ГОЛМАЙСТОР.
 
Второ – Чичарито е талант безспорен. Но е млад, зелен. Няма и грам от опита на Митко. Да не говорим, че Димитър е по-универсален и можеше да играе изтеглен по-назад, да помага на халфовата линия, която имаше огромна нужда от подкрепа срещу каталунската машина.
 
Трето – Съра може да е велик, ама защо да ставаме чуждопоклонници и да не браним българското. Ей това е ужасно отвратително – да се кланяме на иностранците, да ги боготворим и да не смеем да гъкнем срещу тях, пък нашите – кучетата ги яли.  
 
Като всяко човешко същество и Алекс Фъргюсън прави глупости и взима неправилни решения. Къде беше величието му преди две години срещу Барса и сега – отново срещу каталунския тим? Трагична и предварително обречена на провал тактика. Както през 2009-а, така и през 2011 година. Нима Гус Худинк и Жозе Мауриньо са по-доказани от него имена в мениджърската професия? Явно тъй излиза, след като холандецът намери цаката как да спре Барса, когато водеше временно Челси. Друг е въпросът, че заради съдията, пропуските на Дрогба и детинската грешка на Майкъл Есиен той не можа да излъже Гуардиола. Специалния обаче го стори с Интер. Е, как да му се кланям на Фъргюсън, който така и не разбра, че Юнайтед има нужда от силна подкрепа в халфовата линия. Два-три сезона поред мениджърът привлича играчи на всички постове, само не за най-важния – в средата на терена.
 
Няма защо да си кривим душите, шотландецът си беше поставил за цел да унижи Митко. Дали заради параметрите на новия договор, който най-вероятно няма да бъде подписан, дали заради старческо изглупяване... Ще прощавате, ама и треньор от селата не би забил нож в гърба на голмайстора си преди финален мач.
Ако за някои Фъргюсън е Сър, за мен е почти изпаднал в деменция старец. И тази историческа 19-а титла, с която той се кипри, щеше да липсва, ако не бяха 20-те гола на Бербатов и... “благородството” на Арсенал.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ