Не е за вярване, но може би някой очаква приятелите на футбола да се избият по трибуните и извън стадионите, подстрекавани от своите страхливи за кожата си “вождове”. Такова чудо в България не е имало от времето на голямото покръстване при социализма. Тогава грандовете “Левски” и ЦСКА бяха преименувани на “Витоша” и “Средец”. Сега даденостите са други и това не може да се случи! Лошото е, че в тази улична и некоректна война, БФС стои като страничен наблюдател. Нещо повече: липсва каквато и да е спешна намеса в потушаване на скандала. А той никак не е малък. Спокойно мога да се обявя за доайен на пишещите за футбола журналисти, защото от 50 години се занимавам с тази материя и много мъки и радости съм преживял с най-популярната игра.
 
В дъното на скандала е Тодор Батков, недолюбваният собственик на “Левски”, който с изказванията си изглежда, че търси реабилитация и подкрепа на “сините” привърженици, които неотдавна бяха разлепили портрета му из цяла София с искане да сдаде поста си. Ще цитирам само две негови изхвърляния и после ще ги коментирам: “Честитя на “Локомотив”(Сф) премиите от “Лудогорец”. Скандално съдийство!” и седмица по-късно след мача с “Литекс”: “Геноцид срещу “Левски”(б.ав.- по повод съдийството...) в полза на анонимен отбор, дошъл от нищото и ще си отиде в нищото. Ние ще бъдем щампиони, защото народът е с нас!... Срам и позор, това е геноцид срещу отбора на народа, подкрепян от стотици хиляди и милиони по (б.а.-забележете...) целия свят...”

Изглежда, че усмихнатият мустакат юрист е забравил какво е учил. И нападките му са просто чиста клевета. Те са предизвикателство към собственика на “Лудогорец” Кирил Домусчиев, който за съжаление ненужно отговори, забравяйки, че керванът си върви, а кучетата може да си лаят по него. Много скоро Батков забрави появата на “Литекс” преди време и двегодишната му хегемония на върха. Така че в момента “Лудогорец” върви по същия път и нищо чудно да се повтори сценария. Тимът от Разград е пример за всички как се създава школа, как се изгражда отбор. Разбира се за това трябват много пари, но в случея бих казал дано има повече такива инвеститори, за да наблюдаваме най-после интересно първенство. Но това е друга тема...Въпросът ми е: защо БФС разрешава това говорене без какъвто й да е сериозен повод? Вече започва да се създава комплекс за малоценност и в “чернодрешковците”, както Батков нарича съдиите.

Треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов пък непрекъснато скача срещу съдийството. След мача със “Славия”, въпреки победата с 2:0, той оплю съдията Калин Людмилов и между другото подчерта: ”Искам да кажа, че с това нещо(б.а.- слабото съдийство...) ЦСКА няма да бъде унищожен. ЦСКА отново ще се развива, бъдете сигурни. Колкото и да се опитват да ни унищожат и смачкат”...
 
След тези думи босът на “Славия” саркастично допълни:”Ако някой съдия не свири за ЦСКА значи е пе..раст...” Това са родните мили картинки...

Без да гледаме нашето първенство, имаме богата възможност да се докоснем до футбола в Европа и виждаме, че и там арбитрите не са безпогрешни, но никой не се занимава с тях, както в България. И това е така, защото БФС като Пилат Понтийски си измива ръцете със съдиите. Няма кой да удари по масата и да ги защити. Всички ли са корумпирани?! От тези безбройни всекидневни словесни атаки ги караме по време на всеки мачове на малки и големи грандове да се чувстват като ученички. И въпреки малкото зрители по стадионите, те са подложените на непрекъснато навикване и терор. Искам да поздравя Христо Стоичков, който след двубоя с “Левски” се разграничи от Батков, успоредно с Иво Тонев, и остави специалистите да го похвалят за тима, който гради.

Мишмашът в българския футбол е уникален! Вече близо 10 години воювам, но никой не ми обръща внимание, че елитната ни група трябва да бъде намалена на 10 отбора, че зимната пауза почти не трябва да я има. Но... както върви изглежда, че “Левски” и ЦСКА уважават само себе си. Тогава да ги оставим да играят 30 мача само по между си. И който победи да се яви на “поправителен” с отборите от първата четворка. Това го приемете повече в рамките на шегата. Но време е да бъде изчистен вмирисания футболен въздух, защото съвсем скоро е “великото” дерби, а по негово време може да станат и нежелани неща.
АНДРЕЙ КОЖУХАРОВ,
независим журналист