ЦСКА е единственият футболен клуб в България, който плаща наем за стадиона, на който домакинства. Макар “армейците” да превеждат 50 000 лева всеки месец, нито една от трите бази не е ремонтирана от собствениците на съоръженията. В момента стадион "Българска армия" е опасен за феновете и никак не е малка вероятността от следващия сезон ЦСКА да домакинства на друго съоръжение. Или по-точно – на Националния стадион “Васил Левски”.

От чисто футболна гледна точка преместването няма да е фатално. Статистиката ясно и точно показва, че именно на “Васил Левски”, а не на “Армията” ЦСКА е записвал най-големите си европейски победи. Даже преди години една западна агенция възкликна: “София е гробище за шампиони!”. По-скоро – Националният стадион, където “червените” са вземали скалповете на три настоящи европейски крале – Аякс, Нотингам и Ливърпул. Постижение, с което от средноевропейските клубове и от тези от бившия социалистически блок може да се похвали единствено ЦСКА.
Разбира се днес времената са коренно различни – от онзи славен “червен” отбор не е останало нищо... Но нека си спомним откъде започна “червеният” поход към групите на Лига Европа миналата есен. На “Васил Левски” ЦСКА направи 0:0 с Динамо (Москва), а после победи в руската столица с 2:1. Пак на същия стадион беше спечелена единствената точка в групите – 1:1 срещу Фулъм, чийто тим се превърна в най-голямата сензация на новоизлюпения от УЕФА турнир.
 
Ако в крайна сметка се наложи напускане на “Армията”, ЦСКА ще се завърне на мястото, където е писал златните страници от своята история. Гробището за шампиони очаква своя...създател, ако преговорите за стадиона в Борисовата градина се провалят и не бъде подписан нов договор. И ако не в гробница за първенци, Националният стадион току-виж се превърнал в люлка на нови европейски победи с познатата “армейска” марка.

С патоса и пожълтелите страници на историята обаче дотук. По-важното е самият футболен клуб да не се превърне в... гробница.  
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ