Добрият треньор сменя играчите, за да печели. По-добрият треньор сменя не само тях, но и схемата на игра. Гениалният я променя във всеки мач и в хода на самия двубой. И го прави не у дома срещу Драгалевци и Чепинци, а във важна и ключова битка. Залага на риска, но без риск можеш да стигнеш само до Калотина. Ето затова Херо е гениален. Той до снощи нямаше нито едно спечелено голямо сражение на европейската сцена, но най-после премина своя Рубикон. Премина Калотина.

Първо, помощникът му Георги Чиликов си свърши на 100 процента работата, разузнавайки максимално Брага. После Димитър Димитров, на базата на ценната информация, измайстори тактиката, която му донесе ключовия успех. В трите си мача начело на Лудогорец в груповата фаза на Лига Европа до момента Херо избра три различни схеми. И в трите случая се оказа прав.

Камерите снощи уловиха по едно време треньора на Брага с измъчена и учудена физиономия. Абел Ферейра просто разбра, че българският му опонент го е поставил в капан насред дома му. Там, където намиращият се в отлична форма португалския тим трудно можеше да бъде пробит. Е, Херо и Лудогорец го сториха. Вярно, че имаха и късмет, но късметът е малка част от приноса за победата. Голямата е за Димитър Димитров и уникалния му ход да започне с трима в защита и със схема от 3-4-2-1, до 5-4-1, а на моменти и 3-4-3.

Херо имаше нужда от такъв успех, защото отдавна го търсеше. Успех в Европа. А човек, когато е упорит и талантлив, един ден го намира. Димитров го откри в дъждовната и мрачна вечер в Брага, превърнала се в слънчев ден за него и Лудогорец.

Така той бавно и постепенно започна да се завръща там, където му е било мястото – сред най-добрите треньори в България. Завръща се, след като премина и през ада в буквалния смисъл, водейки битка с коварна болест. Завръща се, след като имаше период, в който треньорската му кариера буксуваше зверски и упорито.

Мнозина го съветваха да си стои край спокойните води на Иртиш, където няма стрес и напрежение. Но Херо е работохолик, луда глава. И реши да приеме голямото предизвикателство „Лудогорец”.

Именно в Разград Димитров тръгна отново по стъпалата нагоре. Всъщност, той винаги е мечтал да работи в такава среда – където има много пари, където властва професионализмът и където разполагаш с опитни и добри футболисти. Въпросът е да знаеш как да ги мотивираш, как да ги подредиш и как да ги тренираш. Въпросът е да си гениален треньор. Въпросът е да се казваш Димитър Димитров, чийто треньорски умения вече заблестяха и в Европа с висока резолюция – HD. Като прякора и името му - Херо и Димитър.

Разбира се, все още нищо не е постигнато. А гениалността на бургазлията се крие и в това – да не лети в облаците, а да вижда грешките и в победните  мачове. И да намира начин да ги ликвидира.

Херо осъзнава и друго – колкото повече печели, толкова... по-трудно ще става. Не само в Европа, но и в България, където за първи път Лудогорец има достойна конкуренция за титлата в лицето на два отбора - намиращите се в отлична форма ЦСКА и Левски.   
РУМЕН ИЛИЕВ /БЛИЦ СПОРТ