Безспорно сърцата на всички българи, следили мача на Цвети Пиронкова, са свити от мъка. Нашето красиво Цвете бе на прага от първи български финал на турнир от Големия шлем, но в крайна сметка спечели рускинята Вера Звонарьова. Но въпреки това Цвети Пиронкова е нашият победител. Истинският...

Как обаче да имаме силни спортисти, след като най-нормалните условия за развитието им у нас липсват. Онзи ден, след като размаза Винъс Уилямс, Цвети шокира света, признавайки, че в България няма нито един тревен корт. Никой не повярва на думите й, но за жалост това е самата истина. Тук строим МОЛ-ове, чалгаджийници, хотелчета безспир. Хвърлят се луди пари за какво ли не, само но не и за спорта. Спортните площадки приличат на развалини, сякаш са бомбардирани от безхаберните ни политици, за които спортът е последна грижа.

Същите тези господа сега стискаха палци за Цвети, но дали си дават сметка, че и те имат вина за неуспехите, превърнали се в ежедневие както в тениса, така и във всеки един друг спорт. Да, Цвети се подготвя за състезанията в чужбина, но със сигурност ще бъде далеч по-добре, ако тренировките се провеждаха тук – у нас. Как обаче да стане? Вместо да се грижат и поливат за такива цветя като Пиронкова, тези отгоре раждат предпоставки за унищожаването им.

Но хайде да не губим настроение и да вярваме. Въпреки всичко, въпреки ужасяващите условия, въпреки липсата на солидна финансова подкрепа за българския спорт. Все пак Цвети влезе в историята и ние сме длъжни да и се поклоним и да благодарим. Днес нацията бе обединена, стиснала палци с надеждата за триумф. И младата пловдивчанка наистина спечели. Спечели овации, аплодисменти и още хиляди сърца на люде, които до вчера нямаха никакъв интерес към тениса. Бъди благословена, Цвети, и не губи кураж. Ти си силно момиче, ти си българка!
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ