"Мои приятели и съотборници ми казват, че съм човек с КЪСМЕТ. Не съм вярващ, но все пак мисля, че има СЪДБА, има нещо начертано да ти се случи. До момента не съм имал тежка контузия, не съм пропускал повече от две тренировки".

Цитатът е на футболист №1 на България за 2013 година Иван Иванов. Така започна разговорът ни преди няколко дни. Смеехме се, а той говореше за миналото и мечтите си. Върна се години назад в детството си, проплака за смъртта на майка си, шегуваше се за поразиите, които правеше като играч на ЦСКА. И често повтаряше, че не вярва в Господ, но смята, че има съдба. КЪСМЕТ и СЪДБА. Мамка му, защо съдбата трябва да отнема късмета на силните?! Защо ги подлага на нови и нови изпитания?! Вероятно, за да ги направи още по-силни, осъзнавайки, че със сигурност ще се справят. Не намирам друго обяснение, защото едва ли Иван Иванов изкупува жестоки грехове. Едва ли той е най-грешният, за да понася тези удари, но явно така е решила съдбата.

Тази контузия няма как да го спре нито да го уплаши, камо ли да го откаже. Той не е такъв. Иван не се отказа, когато мизерстваше в интерната в Благоевград, после в София, когато пристигна в ЦСКА и едва намираше пари за билетче за градския транспорт. Той не се пречупи, когато писаха какво ли не по негов адрес, та дори измислиха и помиярска гей история в Румъния и после в Сърбия. Той винаги вървеше напред, стискаше зъби и се трудеше, след като разбра, че само с дискотеки няма да стане. Националът, който си избра фаталния №13 в Базел, сега отново е в труден момент. Травмата в коляното ще го извади от терените за няколко месеца, но после...Бъдете сигурни, той ще се завърне още по-силен. Видях го в очите му, когато каза, че никога няма да спре да върви нагоре. А там горе е майка му, която никога няма да го остави. Дори и след трагедията през март 2012-та той стисна зъби и игра за отбора си. Не беше спал цяла нощ, плака цяла нощ, но постъпи мъжки. На такива хора съдбата няма как да отнеме късмета...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ