Какво става, когато един професионалист попадне в странна среда, където ясно се вижда, че не му е мястото. Нищожен е шансът той да направи хората около себе си професионалисти. По-скоро средата го смачква и го приобщава към общата маса. Точно така се случва вече една година с легендарния нападател Любослав Пенев. Професионалист до мозъка на костите си. Тренировки, строг режим, ядене, пиене, разузнаване, всичко, за което се сетите. Такъв е Любо, въпреки че не получи шанс в ЦСКА и беше принуден да си тръгне със сълзи на очи. Отиде в Ловеч, но попадна на селски характери и дребни тарикати, които още си мислят, че всичко става с дебели пачки и заплахи.

Колкото поредни шампионски титли да спечели Литекс хората в клуба няма да се променят. Ще продължат да бълват глупости и да стават смешни с изказванията си. Президентът Трифон Попов не за първи път ръси бисери пред камерите. Не му отива като ръководител на един от лидерите в българския футбол да прави подобни неща. Босът изпрати съдията Антон Генов да изражда крави. Ами ако Генов отвърне и прати някои други хора да оплождат коне?! През това време Любо се свива като в миша дупка и се чуди какво да говори.

Вярвайте, той може да приеме загубите с достойнство, знае, че един ден побеждава, но на следващия може да загуби. Това обаче явно не го знаят “професионалистите” от Ловеч, свикнали винаги да печелят. Как го правят в последните две години, всички знаят. Бият, бият Монтана, Калиакра и Своге и после зациклят срещу “Жилина”, “Дебрецен” и “Висла” – отбори от средняшки европейски първенства. Важно е да си пръв на село, а какво ще стане като отидеш в града, няма значение. Край покрития мост щракат с пръсти и хвърлят кючеци за титлите, а в Европа ги млатят като маче у дувар. Там ги кълчат от бой, не защото им е слаб треньора, а защото са слаби професионалисти. Любо Пенев със сигурност отдавна го е разбрал, дано по-скоро намери място, на което да докаже какво може.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ