ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Съдийската свирка пак изигра основна роля в българския футбол. За едни майка, за други мащеха. На едни помага, на други реже месо до кокал. Най-често обаче оставя хора без работа. Нека признаем истината, уволнението на Ферарио Спасов от “Ботев” (Пловдив) е заради пустата съдийска свирка. Два пъти беше срещу “канарчетата”, последваха загуби и хоп, Феро падна зад борда. Не, защото е слаб треньор или футболистите на “Ботев” са слаби. Това е ясно. Просто треньорът стана жертва на съдиите. И защото никъде не се сменя цял отбор, беше редно да хвръкне главата на наставника. Дано с това се решат проблемите и “канарчетата” полетят през пролетния полусезон под ръководството на Станимир Стоилов. Ще стана така обаче само ако свирката засвири в правилната посока. Иначе и Моуриньо и Гуардиола в тандем няма да издрапат от родното блато. Ето и фактите за подкрепа на твърденията, как едни съдии уволниха Ферарио Спасов от “жълто-черния” клуб.

“Ботев” записа общо четири загуби от началото на сезона – три в “А” група и една за Купата на България. Две от тях са именно след съдийска сеч. Няма смисъл да връщаме лентата назад в мачовете с Лудогорец за първенството и Славия за Купата. Там и слепите ще прогледнат. Какво като има наказани съдии за очевадните грешки в ущърб на “Ботев”. Това нито връща точките на клуба, нито ще върне Феро на работа. От кого треньорът да търси обезщетение?! Може би от хубавците Таско Тасков и Александър Костадинов. Или от шефовете им в съдийската комисия Коце Костадинов и Никола Джугански. Разправят, че “Ботев” не играел красив и зрелищен футбол, била нужна промяна, явно, за да се тръгне по-правилния път. Чакайте, защо се хули без да има доказателства. Защото единият е човек без гръб и подкрепа, а другият се лансира от някого. Посочете един отбор, който играе красивия и зрелищен футбол в България. ЦСКА или “Левски”, или може би Лудогорец, който е бледа сянка в сравнение с миналия сезон. Така че точно от “Ботев” да се чака феноменален стил, раничко е малко. Къде бяха всички треньори и тесни специалисти, когато лятото трябваше да се прави чисто нов отбор.

Тогава Ферарио Спасов влезе в огъня и постави основите. Добри, лоши, има ги, отборът е комплектован. С една не толкова голяма селекция “канарчетата” имат всички шансове да играят в Европа следващата година. Тогава обаче лаврите ще бъдат за други, а уволненият кучета го яли. А ако “Ботев” не успее, тогава е ясно – виновен е Спасов, той е направил калпава селекция и лоша лятна подготовка. Между другото съдбата явно има едно и също разписание за Феро. На всички места, на които е работил, никога не е усетил сладката последна капка от успеха. Единствено беше оставен да работи и стана шампион през 1999 година с Литекс. След това Гриша Ганчев му гласува доверие и ловчанлии направиха първия по-сериозен пробив на български отбор в Европа. През лятото на 2001 година тимът стигна 1/16-финал за Купата на УЕФА, за първи път български представител победи немски отбор като гост (Унион Берлин с 2:0). В ЦСКА постави началото на нов отбор и го уволниха след...три равни мача, без загуба и първо място в класирането. Шампион стана Йешич, а за Ферарио Спасов нямаше и медал. На 50-годишния треньор от Дупница явно така му е писано, винаги да бъде губещият в играта.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ