ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Тодор Батков и Кирил Домусчиев ще има много фурни хляб да ядат, докато стигнат Гриша Ганчев. Опитват ама нещо не се получава. Едните се залъгват, че правят футбол и трансфери, а бизнесменът от Ловеч цели в десетката. И трупа милиони. Последният бисер в ловешката корона е Георги Миланов. Талантливият полузащитник беше продаден за 7,4 милиона лева на руския ЦСКА Москва. Тази цифра обявиха публично в официалния сайт на Литекс. Ако Батков продаде половината отбор на "Левски" за 3,5 милиона евро, ще го чуят всички. За Домусчиев е рано да говорим. Лудогорец засега е на минус, ама много на минус при трансферите. Засега само се наливат пари и нищо не се връща обратно. Да се върнем на темата. Как Гриша Ганчев забогатя с над 18 милиона евро чисти пари. Ама кристално чисти и то само от трансфери на футболисти. С добро ръководене на Литекс, нюх към играчите, които се купуват, после добро "отглеждане" и накрая чалъм, за да ги продаде.

Агенция БЛИЦ ви предлага голяма част от трансферите на Гриша Ганчев от Литекс в чужбина, откакто той издържа клуба. Цифрите са приблизителни, но варират около истинските. Някой от тях са обявени публично от Литекс, така че са напълно достоверни. Помните ли Луиш Карлуш Мота? Един от първите чуждестранни футболисти в Ловеч. Феновете се шегуваха, че е спечелен на игра на карти, а истината е, че Гриша Ганчев го доведе покрай някаква сделка с кафе. Мота научи български за отрицателно време, а след това привържениците го възпяха в "Мота им го намота, Буши им го намуши!" И така един по един Ганчев започна да води по-скоро незнайни чужденци край покрития мост. Никой не беше чувал за тях, почти всички идваха без пари, а след това бяха продадени за много пари.

doka_madureira1.jpgГришата утъпка пътеката към Бразилия, която след това Стойчо Стоилов пое. Минат не минат няколко месеца и Стоилов беше заточен към страната на кафето. Всеки път се прибираше с поредния бисер, който в Ловеч шлифоваха, а после продаваха за няколко стотин хиляди евро. Бразилската колония един по един допълваха Тиаго Силва, Том, Дока, Сандриньо, Бето, Жоазиньо, Родриго Галато,  и други. Е, имаше южноамериканци, които не се вписаха в колектива, като Деде и Леонардо Енрике или като Клаудио Граф и Марсело Сармиенто. Така или иначе те не струваха абсолютно нищо на Ганчев, освен, разбира се пътните разходи и джобни на мениджъра Стойчо Стоилов.

Абсолютно показателна е историята на словенеца Миливое Новакович, който бе купен за един адвокатски хонорар, а след това продаден за 1,5 милиона евро на Кьолн. А Манолев?! Гриша Ганчев го взе абсолютно без пари от Македонска слава на 20 години. През 2009 година го продаде на ПСВ Айндховен за 3 милиона евро!

3.jpg А Ивелин Попов?! Гришата го прибра, когато избяга от "Герена" и се върна след престоя във Фейенорд. Ганчев знаеше, че този бисер един ден ще му се отблагодари. И го продаде за 2,5 милиона евро на Газиантепспор. Първо го прати под наем за 500 хиляди евро, а след това изцяло го изтъргува за още 2 милиона. На всичкото отгоре бизнесменът от село Микре си запази и 25 процента от следващ трансфер и прибра солиден бонус при преминаването на Попето от Газиантеп в Кубан Краснодар. В Ловеч се носят какви ли не легенди за Ивелин и Гриша Ганчев. Някои разправят, че футболистът му е като доведен син. Спасявал го е след не една и две издънки, крил му е достатъчно поразии.

Само от Петър Занев благодетелят на Литекс изкара 800 хиляди евро, т.е. 1,6 милиона лева, след като го продаде два пъти. Е, ако това не е майсторлък, здраве му кажи. А Гриша Ганчев е дал за Занев толкова, колкото струват две от гумите за джипа му, за да го вземе в Ловеч. Същото се отнася и за ненужния в "Левски" Исмаил Иса. След скитане по какви ли не отбори в Турция Гришата го върна. И към футбола, и към живота. А през лятото го шитна за 1 милион лева. Било в Молдова. Да, ама на Батков или който и да е друг футболен президент, ако дават 1 милион лева за футболист, ще го носят на гръб до края на света. Затова говорим. Едните се залъгват, че правят футбол и сделки, а другите продават бисери от короната. Чисто и просто футболен бизнес. А в него Гриша Ганчев е цар.

Част от трансферите на Гриша Ганчев в чужбина:
Светослав Тодоров - около 700 хиляди евро, Уест Хям
Радостин Кишишев - 1,35 милиона паунда, около 1,9 милиона евро, Чарлтън00436035.jpg
Албан Буши - 1 милион евро, Аданаспор
Димчо Беляков - 650 хиляди евро, Нюрнберг
Стойчо Стоилов - 450 хиляди евро, Нюрнберг
Роберт Попов - 550 хиляди евро, Оксер
Миливое Новакович - 1,5 милиона евро, Кьолн
Жан-Филип Кайе - 500 хиляди евро, Генк
Иван Бандаловски - 600 хиляди евро, Фейенорд
Том - 800 хиляди евро, Истанбул ББ
Дока - 1,5 милиона евро, плюс 25 процента, Истанбул ББ
Петър Занев - 500 хиляди евро, Селта
Живко Желев - 250 хиляди евро, Оцелул
Станислав Манолев - 3 милиона евро, ПСВ Айндховен
Ивелин Попов - 500 хиляди евро наем, 2 милиона евро, Газиантеспор
Петър Занев - 300 хиляди евро, Волин Луцк
Исмаил Иса - 500 хиляди евро, Шериф Тираспол
Георги Миланов - 3,5 милиона евро, ЦСКА Москва

*Заб.: Не включваме трансфери на футболисти от Литекс в други български отборо, като Тиаго Силва, Мурад Хидиуед и други. А само продажбите в чужбина