На 41 години Хавиер Санети каза край. Беше и тъжно, но беше и приятно, когато камерите показаха насълзените очи на един голям мъж. Великият аржентинец посвети 19 години от живота си на Интер и го направи по възможно най-добрия начин. Спечели всичко, което можеше да бъде спечелено. Всичко! Титли, купи, трофеи в Италия, в Европа и в света. Спечели и сърцата на тифозите завинаги!
 
Днес Санети е символ на Интер, пример за подражание, за вярност, за лоялност, за характер и мъжество. И едва ли някой ще го застигне, камо ли да го задмине.
 
Хавиер е роден на 10 август 1973 година в покрайнините на Буенос Айрес в семейство с италиански корени. Като дете съчетава училището с работа като зидар при баща си, като продавач в бакалията на братовчед си. Там още от мъничък калява характера си. Но една е голямата му любов – футболът.
 
Всичко започва зле за Хавиер. В Индепендиенте го отхвърлят, обявявайки го за прекалено хилав и неперспективен. Болката за мъника огромна е и никой не може да го утеши. Но това също го калява. Вместо да се срине, Хавиер стиска зъби, проявява инат и решава да всяка цена да стане футболист. И то не от онези, които просто ритат топката. А от победителите. От тези, които пишат историята.
 
След престой в Тайерес и в Банфийлд през 1995 година аржентинецът се озова в Интер. На 27 август 1995 година записа дебюта си в мач срещу Виченца. Подписа заедно с друг аржентинец – скъпоценния Себастиан Рамберт, който бе обявен за една от най-ценните покупки в историята на клуба. Цялата преса гърмеше единствено и само за Рамберт, а Санети бе оставен настрани, там някъде в маргиналното пространство.
 
Днес обаче никой не се сеща за Рамберт, а всички знаят кой е Хавиер. Оттогава до днес Санети записа над 600 мача под ръководството на 19 различни треньори, водили “нерадзурите” – което е абсолютен рекорд.
 
Показа завидна универсалност на терена, доказвайки класата си на различни постове – ляв бек, десен бек, опорен халф, та даже и в някои мачове и крило. Игра с любимия си №4, който вече ще бъде изваден от употреба. Защото №4 в Интер принадлежи на само един. На кльощавия някога младок, превърнал се в исполин и в капитан на величието. Такива мъже заслужават поклон...
 
УСПЕХИТЕ МУ С ИНТЕР:
5 пъти шампион на Италия: 2006, 2007, 2008, 2009, 2010
4 пъти Купа на Италия: 2005, 2006, 2010, 2011
4 пъти Суперкупа на Италия: 2005, 2006, 2008, 2010
1 път Шампионска лига: 2010
1 път Купа на УЕФА: 1998
1 път Световен клубен шампион: 2010
 
Любопитни факти:
* Прякори: Трактора, Капитана
 
* На 29 август 1999 година получава капитанската лента от друга голяма легенда на Интер – Джузепе Бергоми.

* На 23 декември 1999 година Санети се жени за Паула дела Фуенте. Имат три деца – момиче (Сол) и две момчета (Игнасио и Томас).

* Хавиер е ревностен католик. Успява да приобщи към католицизма и най-добрия си приятел – холандеца Уесли Снайдер, с когото и до
днес се чува и вижда редовно.

* Санети е посланик на ФИФА за детските селища SOS в Аржентина, а заедно със съпругата си създадоха фондация, подпомагаща бедни деца.

* Със съотборника си Естебан Камбиасо създадоха благотворителна фондация “Леони ди Потреро” за деца в затруднено положение.