Играй БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Двата гранда на родния футбол Левски и ЦСКА вече имат нови треньори. При "сините" Славиша Стоянович зае мястото на Делио Роси, а на "Българска армия" Стамен Белчев бе заменен от Нестор Ел Маестро.

Първоначалният поглед показва едно - и в двата тима на скамейката от анцунг се прехвърлиха на риза. Словенецът в Левски е с неизменната бяла риза, докато Делио Роси винаги беше с бял анцуг и шапка. Ел Маестро пък е постоянно с карирана риза, докато Стамен Белчев не сваляше своя черен анцуг. Към този момент наставниците на двата тима направиха ситуацията на тъчлинията по-стилна и вдъхваща респект. Защото, съгласете се, един треньор трябва да вдъхва респект с вида си - и в своите футболисти, и в противника, и сред длъжностните лица, а дори и сред феновете.

Като оставим настрана облеклото, ризите в Левски и ЦСКА вкараха офанзивен футбол и това е видимо с просто око. 

На "Герена" при ризите Левски печели с лекота мачове, които допреди няколко месеца бяха на инфарктни и винаги беше под съмнение дали ще се стигне до успех. Вече се залага на атака от първата минута и се търси ранен гол, който да успокои футболистите. Сменя се темпото, има бързина и разнообразие в играта. Докато при Роси всичко беше по един стереотип - без смяна на темпото, стриктно спазване на указанията, мисъл главно за защита, а топката преминаваш бавно от защита в полузащита и в нападение. Дали резултатът е 0:2 или 2:0 - нямаше значение, Левски винаги играеше едно и също.
Сега при Стоянович "сините" са друг отбор. И това е видно от класирането, от 100% актив в гостуванията и в головата разлика. Разбира се, все още има много работа пред новия наставник - реализиране на положенията и заздравяване на играта отзад (която определено страда и от присъствието на Аймен Белаид). Ясно е също така, че важните тестове пред Левски тепърва предстоят. Мачове с Дунав, Етър и Септември не са коректив за израстване. Но засега можем да кажем, че ризата се справя много по-добре от анцуга.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+) 

На "Българска армия" ситуацията е почти същата. Стамен Белчев безспорно има качества, но при него се забелязваше доза страх. "Червените" имаха отлични шансове дори за титла, но във важните мачове мисълта бе за отбраната, което изигра лоша шега. Не може да си един от водещите отбори от нас, а да се страхуваш да играеш като фаворит срещу който и да е съперник. И точно този страх коства много. При Ел Маестро ЦСКА определено е доста по-офанзивен. Сърбинът имаше повече време и успя да направи подготовка и селекция. "Червените" играят по-офанзивно, разнообразно и без страх. Ел Маестро направи само веднъж грешката да прибере тима си при 1:0 в своя полза и това коства доста. Треньорът на ЦСКА бързо осъзна, че максимата по-добре пет победи с по 1:0, отколкото една с 5:0, не се приема добре. Промени философията си и ЦСКА заигра офанзивно. И там все още обаче има работа по-завършването на атаките, стабилността в защита, както и дисциплината. Защото проблемът на ЦСКА в момента са и многото картони, които се получават.

Пред "сини" и "червени" работа все още има, но видимо и в двата лагера има израстване и положителна промяна. Ризите смениха анцузите и внесоха атакуващ футбол, атрактивни изпълнения, повече фантазия, повече самочувствие. А в класирането ситуацията е такава, че е напълно възможно отново, след толкова години, да видим битка за титла между "Герена" и "Българска армия". 

Коя риза стои по-добре и колко е изгладена, ще разберем съвсем скоро - в 10-ия кръг на Първа лига.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Следете с БЛИЦ: Първа лига - трансфери и подготовка, лято 2018

Първа лига - сезон 2018/2019