Абе, какво става? Футбол ли, “А” група ли? Последните три-четири дни показаха какво всъщност е нивото на шампионата ни. И видяното не е особено приятно. Грандовете ги привикват в прокуратурата, БОП и по други места, за да обясняват дали участват в уредени мачове. Разследвания за корупция вървят във всевъзможни посоки. Мачовете от евротурнирите са само спомен, а за финал и тотална аматьорщина обзе половината отбори в ЕЛИТА. Или иначе казано, започнахме с корупция, последва БОП, а за финал настъпи потоп.

Георги Иванов изкара около 22 часа начело на Локо (Пд), после си тръгна. Не се разбрали за парите, за играчите или за нещо друго. Сега от “Лаута” правят всичко възможно да го върнат. Ябълката на раздора се оказала заплатата на Гонзо. Той искал едни пари, Марешки се съгласил, ама му дал други. Същите де, но с удържани осигуровки. И край. Иванов забрави, че “в Локомотив се е изградил като личност и характер” и потегли за София. Сега Наско Узунов и Христо Бонев се чудят каква небивалица да съчинят. И обясняват, че черното е бяло, че филмът не е шведски, а съветски и други подобни словесни еквилибристики, докато чакат бащицата Марешки да разреши проблема.

В Етър пък вдигнаха стачка. Ама не като тази в ЦСКА отпреди няколко години, когато играчите тренираха с извадени джобове, а истинска! Отказаха да пътуват за Турция, защото нямали пари. А е ясно, че най-хубавото от цялата история с контролата с Истанбул ББ ще е посещението на Капалъ Чарши. Ама там се ходи само с кеш. Та затова, вместо в Истанбул, играчите решиха да се пазарят на “Ивайло”. И вместо с турците-продавачи проведоха разговорите си с турците-чорбаджии. Тези, които обещаха европейско бъдеще за Етър. И които ясно показаха, че нито имат идея, нито възможност да спазят обещанието си.

Същите тези турци, които вече сериозно приличат на италианците от "Ботев" (Враца). Ама под връх Вола отдавна ги разкриха, а в Търново все още ги търпят. Което е странно.

Но кое ли не е странно? Странно е и Марешки, за когото не е сигурно дали в живота си е гледал мач, да поеме един от най-големите отбори в България. Странно е и държавна фирма да си купи футболен клуб, че и да дава по една торба пари за португалски попълнения в него. И още по-странно е, че прокуратурата най-накрая се зарови в черното тото, след като поне 20 години гледа безучастно от страни цялото израждане на най-популярния спорт у нас.

Дано поне националният отбор направи нещо запомнящо се срещу Дания и Чехия, защото това ще си остане единствената ни футболна радост. Особено с оглед на случващото се в българското първенство.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ