“Той можеше да стане по-добър от легендите. Казват го самите легенди. Талант и качества има в изобилие, но не го слуша главата”, споделят треньорите в ЦСКА. А те наистина го познават добре, не говорят празни приказки.

 6_2.jpg И днес можеше да пишем за чудото от ЦСКА, което покорява европейските терени, а не родните кръчми, но...такава му е била съдбата. Той самият не пожела да я промени.

Иван Караджов е роден на 12 юли 1989 година в Кресна. Семейството му е като всяко от македонския край, трудолюбиво, изкарва пари с честен труд. Баща му Милчо се занимава с какво ли не, има нюх и се впуска в различни начинания – от въртене на малко хотелче, до производство на палета, работа в местното БКС, хлебарство, бетонов възел и т.н. Малкият Иван отрано казва, че иска да е спортист, първо се пали по баскетбола, чак след това започва с футбола. Баща му го праща в интерната в Благоевград, за да тренира в местния Пирин. Караджов е съвестен, не зарязва и ученето, успехът му е около 5,20. През лятото на 2004 година, тъкмо е навършил 15, се появява ЦСКА. Треньори забелязват таланта му и го искат начаса София. Първи го вижда Александър Йорданов по време на една подготовка в Кресна. Момчето пази по едно полувреме за Македонска слава и ЦСКА.

“Веднага видях, че ще стане нещо от него. Имаше рефлекс, бързина, инстинкт, хареса ми. Бяхме с Ивайло Котев, който трябваше да преговаря с баща му, той се грижеше за кариерата му”, разказва тогавашният треньор в школата на “червените” Сашо Йорданов. “В крайна сметка го взехме без пари, но не беше лесно. Баща му се дърпаше, каза: “Малък е, да не вземем да затрием момчето в София”. А по това време Иван беше резерва на Благой Макенджиев. Ние в ЦСКА го изградихме като футболист”, продължава Йорданов.

И мечтата на вратаря се сбъдва, облича червената фланелка. Започва да пази титуляр при набор`89 и още през пролетта на 2005 година печели Купа България с юношите младша възраст (б.р. – равносилно на републиканското първенство). През юли става и републикански шампион. Не е тайна, че семейството на вратаря има пари. На първо време обаче Караджов живее при сестра си, която е омъжена в София. Да му стяга примката около врата - такава е заръката на бащата. След това излиза на квартира заедно с Иван Иванов. Прословутата двойка е заедно и в столицата, след като преди това е в интерната в Благоевград. “Момчетата са добри – и двете. Не знам защо се получи така, че като влязоха в мъжкия отбор на ЦСКА, нещо се преобърна. Вижте, и журналистите май малко ги нарочиха. Всички футболисти се снимат с някоя фолкпевица, но във вестника излиза снимката на Караджов”, споделя първият му треньор на “Армията” Сашо Йорданов.

00000000000000000000000002.jpg  През юли 2007-ма Караджата става още веднъж републикански шампион. ЦСКА побеждава “Левски” на финала на Националния стадион след дузпи. Тогава всички считат “сините” за фаворити, в състава им е Ричард Еромоигбе, Балтанов, Мариян Огнянов, Атанас Курдов. Да, ама “червените” с треньор Александър Йорданов вдигат трофея, а Караджов е един от най-добрите. На полувремето се разиграва поредния скандал в ЦСКА, Александър Томов решава да уволни наставника. След мача юношите застават зад него и издигат плакат: “Обичаме те, бате Сашо!”

След финала вратарят е извикан в мъжкия отбор, но през сезон 2007/08 е преотстъпен на Рилски спортист. Следващото лято, през 2008-ма, се връща на “Армията” и остава в ЦСКА. Точно тогава Иван е част от юношеския национален отбор, който участва на Европейското първенство в Чехия. След това започват и възходите и паденията около талантливия вратар. Първи ръка му подава Любо Пенев, при когото дебютира в края на сезон 2008/09. От есента на 2009 година Караджата е твърд титуляр и започва да разкрива потенциала си. За сезон 2009/10 записва общо 21 мача, играе и в Европа. В началото на декември 2009 година идва един от първите по-сериозни инциденти. Футболисти на ЦСКА са нападнати и бити в ресторант “Окото” в квартал “Горубляне”. Един от тях е и Караджов. Малко преди това вратарят е един от отстранените от отбора заради нарушаване на вътрешния правилник. В края на годината идва и още един скандал, Караджата и Иван Иванов са част от уличен бой пред столично заведение. Вратарят отнася три прободни рани в бедрото, екшънът е страшен. Вадят се ножове, хвърчат линейки.

В крайна сметка двамата футболисти се отървават без кой знае какви контузии, но имената им отново са на първите страници на вестниците. През лятото на 2010 година талантливият вратар продължава с ходенето по мъките. Начело на ЦСКА пристига Павел Дочев. Караджата изглежда не като вратар, а по-скоро като сумист в по-лека категория. На първата лятна тренировка стражът има корем, личи си, че е качил доста килограми. Дочев му нарежда: “Увивай тия найлони и почвай да тичаш. Така ще топиш килата иначе няма как да те оставя в отбора.” И Караджов изпълнява. Това е една от добрите му черти, винаги е бил работлив, изпълнителен и дисциплиниран в тренировките и мачовете. Само че големият проблем идва от липсата на воля и желание. Често изпада в депресии и се оставя да го лашка вълната. Като че ли сам не иска да си повярва, да си стъпи на врата и да стане голям футболист. “За това се иска воля, а при него сякаш тя отсъства в голяма част от кариерата му. Това е разликата между него и Иван Иванов, който и той беше тръгнал по кривата пътека, но се хвана в ръце и сега е най-добрият български защитник”, споделя треньор от ЦСКА за двамата Ивановци.

За Караджов следват катастрофа край Драгичево и хващане с краден “Мерцедес”. За да се стигне до есента на 2011 година, когато изиграва последните си мачове с червената фланелка. В отбора се връща Райс Мболи, който трябва да е титуляр, а юношата отпада от сметките. Тръгва си, както той може да го направи. Без да обижда някого или да вдига бунтове. “Писна ми да ме разиграват. За мен ЦСКА винаги ще ми е на сърце, това е отборът на душата ми”, казва по-късно стражът.

4_7.jpg “Преувеличени са приказките, че заради парите на баща си Иван е глезен. Нищо подобно, той винаги е бил изпълнителен. Нито веднъж не е пропуснал тренировка, не е отсъствал, нямал е проблеми с никого, докато беше при юношите”, разказва треньорът Александър Йорданов. В школата на ЦСКА с вратаря работят още покойния вече Иван Методиев, Христо Марашлиев, Стефан Трифонов-Санята, Веселин Яневски и Румен Ненов. Легендарният Стоян Йорданов казва: “Това момче можеше да ме надмине, но не си събра акълът на едно място.”

И как да стане това, като през почти целият му престой в ЦСКА Караджата го вълнуват повече дискотеки, мадами и купони. За него е писано какво ли не, че е гей, че го прави с три-четири жени наведнъж и още и още. Той никога не е отричал, че обича живота, а и животът явно го обича. Снимки с разголени хубавици, хвърлени салфетки във въздуха в реномирани чалга клубове и модни фотосесии стават част от ежедневието на вратаря. С адаша си Иван Иванов имат запазени стъпки на фолк-хитове и често разтърсват заведенията. Ако сте забравили, на вратаря бяха лепнати връзки с коя ли не по-известна мадама, обиколила футболните мачовци. А той беше един от тях, и сега е. Само преди няколко дни Гонзо го изгони от Черно море...още преди да е подписал договор. Треньорът го хванал в дискотеката в 2 часа посред нощ. “Това момче изпусна поредния си шанс. Може ли да отидеш и още да не си подписал и да се изложиш. Не ми се ще да мисля, че кариерата му приключи, защото той все още е млад и има талант, трябва да му бъде даден шанс”, споделят треньори. Лошото е, че името Иван Караджов отдавна стана синоним на нощен живот, силиконови цици и купони. Футболът остана на заден план.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

00000000000000000005.jpg

Иван Караджов беше от групата футболисти на ЦСКА, които лъснаха голи