Поставям два въпроса, на които вече три години никой не иска да отговори. В България се организират европейски и световни първенства, кръгове от световни купи и какво ли не, на които се харчат безумно пари за нищо или за състезания отхвърлени от други страни. В същото време там, където трябва да насочим усилията си – ремонт и поддръжка на базата, олимпийската подготовка и работата с подрастващите, цари пълен хаос. Не знам дали ви направи впечатление “селекционираната” петнайсетица за определяне на спортист на 2012 г. В нея за първи път от много години насам няма нито един олимпийски или световен шампион! В същото време бяхме домакини на поне 10 “първенства”, на които взехме и златни медали. Да си спомняте тези световни шампиони?! Не! И аз също...Та безумието е пълно. Ще започна своите примери от “царицата” – лека атлетика. През тази година бяхме домакини на полумаратон в Каварна, на който нашите спортисти се представиха полублестящо – от 40-о място нататък. В същото време зала “Фестивална” е заключена за спорта, а пистата на стадион “Васил Левски” затворена, защото няма пари за ремонт. А за да си направи своя политика и снимка със Сергей Бубка вождът на атлетиката ни г-н Добромир Карамаринов похарчи незначителната сума от... един милион лева. Изглежда, че на въпросния господин му харесва да се проявява в международен план, защото през следващата година ще бъдем домакини, пак в района на Каварна, на европейско първенство (ЕП) по...планинско бягане, а в Сливен на изхвърлените от програмата на ЕП бягания на 10 000 метра за мъже и жени. Цар по харчене на пари е председателят на БФ по мотоциклетизъм Богдан Николов.

Спомняте си как преди 5-6 години видни държавни мъже и жени в смокинги и бални рокли в Монако на гала вечер от ръцете на принц Алберт получаваха “заслепителни” награди за най-добро трасе в света и за организация на кръгове от световните първенства по мотокрос. Да ама не, както казва един мой именит колега. България се превърна в касичка на международната федерация (ФИМ), защото за всеки старт се плаща в швейцарски франкове за награден фонд на първите и отделно на ФИМ. Договорите на Богдан и компания са заробващи. Много малко страни проявяват интерес към мотокроса, защото няма телевизионен пазар и реклама, която да покрие огромните разходи. И ако преди години много рядко ни даваха състезания, сега сме организатори на две, три че и повече световни прояви. В зала “Армеец” станахме свидетели на една чисто циркова проява, мотокрос скачане или акробатика, без наше участие. Богдан Николов непрекъснато плаче, че дължи пари на ФИМ и продължава да се набутва. Преди години, когато бе построено трасето Горна Росица до Севлиево всички го обявиха за най, най. Някои много бързо забравиха за “Ридо”, където повече от 50 0000 гледаха изявите на Димитър Рангелов. То е само на 50 км от София и е далеч по-добро от новата Мека на мотоциклетизма.

Примери, дал Господ и за културизъм, самбо, батут и какво ли не, но в същото време няма пари за участието на нашите кадетски отбори по баскетбол в европейските квалификации, а и за други отбори на подрастващите. Не е ли време г-н Свилен Нейков да влезе в ролята си на министър и да решава кои прояви трябва да се организират в България, защото федерациите са се превърнали и ООД-та и акционерни дружества и никой не ги контролира.
Андрей КОЖУХАРОВ