ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Какво се случи след края на Общото събрание по художествена гимнастика, на което Илиана Раева бе избрана за шеф? Една от най-красивите спортни журналистки – Николета Маданска, е била ударена от оператор на Нова телевизия. Екшънът е станал, тъй като Николета застанала пред камерата и не реагирала на подканите да се махне. При което изнервеният оператор посегнал на момичето. Гадна постъпка... Недостойна за един мъж.
 
Впоследствие обаче представителят на Нова телевизия намерил сили да се извини на Маданска, за което му прави чест. Тези, които са били близо до инцидента, даже твърдят, че се е чула и псувня... Дали е имало такава, може само Николета да потвърди, но поне до момента тя упорито не вдига мобилния си телефон.
 
От Съюза на българските журналисти излязоха с декларация, която БЛИЦ напълно подкрепя и публикува в пълния й вид:
 
Спортната секция към Съюза на българските журналисти изразява своето възмущение от инцидента, при който на 14 ноември т.г. телевизионен оператор нападна спортната репортерка от телевизия "България он ер" Николета Маданска по време на изпълнение на служебните й задължения. В името на добрия тон няма да споменем името на медията, чийто представител провокира негодуванието ни.
 
Инцидентът при репортаж от Общото събрание на Българската федерация по художествена гимнастика е в разрез както с общоприетите журналистически принципи и етични норми, така и с общочовешките възприятия за нормални взаимоотношения и добрия тон. В интерес на запазване на авторитета на професията отношенията между медийните професионалисти трябва да са основани на честната конкуренция, а не на юмручното право.
 
Смятаме, че недоразуменията в професионален план могат да бъдат изчиствани с цивилизовани методи, а не чрез физическа саморазправа. Арогантното и нахално поведение нямат място сред колегиалните ни отношения.
 
Спортната секция към СБЖ призовава за толерантност и уважение между колегите - нещо, което е валидно с висока степен за спортните журналисти. Настояваме за такова уважение и от страна на техническия персонал, който подпомага работата на репортерите.