ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

По време на снощната церемония в Париж, когато Емилиано Мартинес бе обявен за най-добър вратар, на няколко пъти беше натъртено, че ако не бил той, Аржентина нямало да спечели световната титла.

Водещият (не Дрогба от залата, а този, който говореше на български за родните зрители) се скъса да повтаря ситуацията в последните секунди от финала. Тогава Мартинес спаси сигурен гол след удар на френския национал Коло Муани. Ясно е, че Емилиано е изключителен вратар, но цялата това предъвкване на положението има подтекст. Той е че, видите ли, тимът на Франция изпусна титлата и фамозен обрат от 0:3 до 4:3. Че всъщност Коло Муани бил по-виновен, защото не стрелял така, както трябвало да се стреля. А не че Мартинес е големият герой. Това е подтекстът на някои, които още не могат да преглътнат как тъй Аржентина оскуба „петлите“.  

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

И понеже това се говори не от вчера, е крайно време да припомним един факт, макар да е минала почти година от финала на Мондиала в Катар, игран на 18 декември 2022-а.  Преди да се спрем на него обаче, все пак дебело да подчертаем, че Мартинес наистина показа класа и заслугата е по-скоро негова, а не на Муани резултатът да остане 3:3 и да има дузпи.

Но да си дойдем на думата. Коло Муани никога нямаше да достигне до въпросната ситуация в 120-ата минута, ако не беше защитникът на Аржентина Николас Отаменди. Меси и компания цял мач мачкаха французите – тотално превъзходство в притежание на топката, в голови ситуации, в абсолютно всички показатели. И най-важното – в резултата. Аржентина водеше с 2:0.  Франция не само нямаше нито едно голово положение, но и не знаеше къде се намира аржентинската врата.  Такъв финал не бяхме гледали – толкова явно, осезаемо и направо смазващо превъзходство на единия тим.

Всичко това от първата до 80-ата минута. Тогава Отаменди допусна две уникално глупави грешки в рамките на секунди. Първо, позволи по лековат начин да го надбягат, оплете се като пиле в кълчища, а после събори ненужно в наказателното поле Коло Муани. Така се стигна до дузпата, след чието реализиране французите се разкукуригаха. Ако Отаменди не беше спал, Аржентина щеше да си стане световен шампион още в редовното време. Но както се казва – да не е спал. Ама същото важи и за Муани, нали така…

Никой обаче не отбелязва този факт – че заради Отаменди се стигна до финалния шанс на Коло Муани. Французите, горките, тъй безапелационно не бяха надигравани в нито един спор за титла в цялата им история. После се измъкнаха по бели гащи заради една детинска грешка, но логичното се случи. Макар и драматично, макар и след дузпи – по-добрият отбор победи. Или по-точно – победи най-добрият отбор на света.

Накрая в резюме - не казвайте: „Ако не беше Муани“, защото контрата е: „Ако не беше Отаменди“. И все пак най-точно казано е: „Ако не беше Отаменди, Мартинес нямаше да се намеси като лъв в 120-ата минута, а Монтиел нямаше да вкара решителната дузпа“.
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ