Дъстли Мулдер взима хладнокръвно топката. Залага я на бялата точка и елегантно превръща дузпата в гол. В победен гол! И “Левски” е в небесата. Датата е 19 декември 2013 година. “Сините” елиминират ЦСКА в инфарктен осминафинал за Купата на България.
 
Точно в този миг над “Герена” се сблъскаха радостта и заблудата. Заслепени от успеха, шефовете на клуба изпаднаха в делириум, а онова толкова важно чувство за далновидност се сви и изпари. Батков и компания оставиха Антони Здравков на треньорския пост, с което си забиха уникален автогол. Казано с две думи – Когато би ЦСКА с дузпи, всъщност “Левски” сам си би дузпата.
 
“Червената лампичка” и сигналът, че нещата не вървят, светнаха и вреснаха по време на зимната подготовка. Играта куцаше, въпреки че бяха привлечени нови футболисти. Но никой не посмя да пипне треньора.
 
И после като пукна футболната пролет, пукнатините на “Герена” пак взеха да пукат. Та се стигна дотам ЦСКА да опука два пъти поред “Левски” за една седмица, а преди това същото стори и Локомотив (София). Чак тогава Батков се усети, че жестоко се е заблудил и тръгна да връща Гонзо.
 
Дали е късно? Не, не е късно. Докато “Левски” е жив за Купата, сезонът все още не е приключил. Защото въпреки трите поредни загуби от ЦСКА за първенство, въпреки провала в “А” група, въпреки слабата игра “сините” все още дишат. Все още имат надежда да завършат по подобаващ начин в годината, в която навършват 100 години.
 
Ще кажат някои, че това също е заблуда. Не. Заблуда ще бъде, ако “Левски” спечели Купата и Антони Здравков остане треньор. Нашите уважение към наставника, но на него това му е нивото. Просто със Сухия “сините” са сухи...
 
Ако обаче трябва да бъдем напълно откровени и да посочим грешките на “Герена”, то най-голямата от тях бе извършена на 8 октомври. Денят, в който Ивайло Петев бе съблечен и изгонен от клуба. Днес Петев, добре облечен и спретнат, е в Кипър и пише история. А “Левски” е съблечен и гол и също пише историята. Ама негативната и черната... Без дрехи, без амбиция, без авторитет, без сила и мощ.
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ