Левски привлече шестима нови футболисти, с което зимната селекция приключи. На "Георги Аспарухов" акостираха Аймен Белаид, Станислав Костов, Паулиньо, Ривалдиньо, Филипе Нашименто и Афонсо Фигейредо. "Сините" пък се разделиха само с нападателя Жуниор Мапуку и направиха промяна при младите вратари - върнаха Николай Кръстев, а преотстъпиха Александър Любенов.

За пръв път от години Левски има дълбочина в състава си. Все още оценки на новите няма как да бъдат давани, но е факт, че на пръв поглед почти навсякъде Левски има равностойни играчи, които ще се конкурират за постовете си. А добрата конкуренция винаги е предпоставка за успех.

На вратата е ясно, че Божидар Митрев е твърд титуляр, а резерва ще му бъде обещаващият Кръстев.

Защитата на "сините" отсега изглежда ясна - Цветкович, Ейолфсон, Яблонски и Фигейредо. Отбраната бе най-силното звено на тима през есента, но ако в момента има слабо място на скамейката, то определено е в тази зона. Аймен Белаид и Георги Ангелов са алтернативи на централните бранители. Първият се представи ужасяващо в контролите в Малта до момента, а вторият не е типичен централен бранител. Резервни бекове са младият Ивайло Найденов и Иван Горанов.

Идва ред на полузащитата, където Делио Роси има огромен избор. Предполага се, че Нашименто ще е в ролята на плеймейкър и от него се очаква да бъде креативен и да създава голови положения. Португалецът трябва да бъде новият диригент на "сините". Това обаче означава, че Жорди Гомес може и да седне на пейката, освен ако Делио Роси няма друга идея и не заложи на двама по-офанзивно настроени полузащитници, а дефанзивен да бъде само един. Или испанецът да бъде в партньорство с друг опорен халф и да действат зад Нашименто.

Като цяло за халфовата линия италианският треньор на Левски има много богат избор - Нашименто, Жорди Гомес, Роман Прохазка, Васил Панайотов, Антони Белмонт и Нелуц Рошу, който загатна, че може да се разчита на него и явно няма намерение да се отказва от борбата за титулярно място.

Прохазка често бе използван като крило през есента, главно заради липсата на такова. Но се вижда от контролите, че вече няма да действа там. Така реално Роси има шестима равностойни играчи за три места. Трима титуляри и трима на скаймеката, готови да влязат и помогнат във всеки един момент.

Антонио Вутов може да бъде използван и като плеймейкър, и като крило. Юношата на "сините" обаче е по-вероятно да бъде в ролята на крило, но не и като титуляр. Габриел Обертан е твърд в схемата на Роси и се вижда, че ще бъде използван точно по фланга. Всички са доволни от представянето на Кабрал на лагера в Малта и има голяма вероятност да бъде титуляр, поне в началото на пролетния дял. Новото попълнение Паулиньо също е с амбиции за стартовата единайсеторка, а младият Станислав Иванов чака своя шанс.

На върха на атаката Левски разполага с Ривалдиньо, Серджиу Буш и Станислав Костов, които ще се борят за едно място. Буш продължава с головата суша, Костов пък вече откри сметката си. Ривалдиньо е загадка.

Голяма част от футболистите, които са на разположение на Делио Роси, могат с лекота да се подвизават на няколко позиции, което допълнително разширява опциите пред италианеца.

И тук вече идва неговото време. Защото ръководството на клуба му осигури така желаната дълбочина, а последните четирима в селекцията са с профили, каквито италианецът желаеше. Делио Роси вече има състав. Има съвкупност от добри играчи, от които трябва да направи отбор. За начало има 18 дни. Точно след толкова Левски излиза срещу Ботев в мач от Първа лига.

И ако досега Роси говореше за липсата на играчи на някои позиции, за липса на алтернатива и дълбочина, вече няма право да го прави. Италианецът разполага с около 20 равностойни играчи и всичко е в неговите ръце. Бившият наставник на Лацио провежда и пълноценна подготовка, а и ако през пролетта наченките на нещо много по-добро в Левски не се видят, то тогава вече отговорност трябва да поеме Роси. Да, Левски закръгли на 20 новите играчи от началото на сезона, но това няма как да служи като вечно оправдание. Време е Делио Роси да направи отбор.
Съставът на Левски за втория дял от първенството:
Вероятни титуляри: Митрев, Цветкович, Яблонски, Ейолфсон, Фигейредо, Прохазка, Гомес, Нашименто, Обертан, Кабрал, Ривалдиньо
Резерви: Кръстев, Найденов, Белаид, Горанов, Ангелов, Панайотов, Рошу, Белмонт, Вутов, Паулиньо, Станислав Иванов, Буш, Костов
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ