Левски постигна една от най-лудите си победи в своята история, обръщайки АИК от 0:1 до 2:1. Така в рамките на един месец “сините” поставиха на колене още един шведски отбор. Вярно, АИК е в криза и няма нищо общо с тима от пролетта, спечелил титлата на своята страна. Но все пак е шампион на Швеция... А и с оглед показаното на терена не би било справедливо “сините” да отпаднат рано-рано от Лига Европа. Левски буквално премаза своя съперник, въпреки че получи ранен гол, паднал след груба грешка на вратаря Божидар Митрев. И това всъщност е най-радващото – играта на отбора, както и хладнокръвието и психиката, която демонстрираха в този толкова ключов двубой. Обикновено такива елементарни попадения подкосяват краката, пълнят ги с песимизъм, разсичат като с кинжал желанието за победа. Левскарите показаха воля, дух, отлични футболни възможности и на финала триумфът им беше повече от заслужен и напълно закономерен.
Мачът бе огромно препятствие, застанало пред “сините”. Ако не го бяха преодолели, всичко отиваше по дяволите, защото Левски щеше остане извън групите на Лига Европа.
Мнозина обвиниха Божидар Митрев за елементарния гол. Да, Божката сбърка, но всъщност главният виновник е...Гонзо. Заради някакъв си скандал между него и Георги Петков титулярният вратар беше пратен на пейката. Факт е, че Петков е допускал също грешки и то във важни мачове, но не и такива като на Митрев. Гафът на Божидар е равен на този на Николай Михайлов преди 4 години срещу Вердер в групите на Шампионската лига. По стара традиция “сините” вратари редовно грешат, но Петков чак такива простотии не е правил. И ако не беше разправията му с Гонзо, в резултат на която спортният директор прояви детински инат и го заби при резервите, снощи Левски нямаше да трепери срещу АИК.
Така че, ако Гонзо наистина поставя Левски пред всичко останало, нека направи две неща. Първо, в подобни моменти като при скандала с Петков да мисли с ума си, а не със сърцето и злобата си. И второ, би било добре да остави Ясен Петров да решава абсолютно сам спортно-техническите въпроси.
 ПЛАМЕН ИСКРЕНОВ/БЛИЦ