Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

Няма български мачове по телевизията. Голяма драма, голямо нещо. Драма, но струва ли си. След всеки изминал кръг, който остава на тъмно, отзвукът и коментарите намаляват. Още 3-4 кръга и всичко ще отмине, свиква се. Да не би да ни секнаха мега сблъсъци, красив футбол, изпълнения, голове. Не. Престанаха да дават скапани терени, изорана трева (в края на ноември и началото на март терените се превръщат в кафеникави ниви), слаби футболисти, уговорени мачове, порнографски изпълнения. Това е истината и който не я е осъзнал, значи още спи върху розови пухкави облаци и чака супер сблъсък между Славия и Локомотив (София) или между славните някога Етър и “Ботев” (Враца). Това време замина, няма го, остана някъде преди 20-25 години, когато за последно имаше яки мачове. Такива, заради които да отидеш на стадиона и да викаш с кеф. Да подкрепяш любимия си Монтана, Локо (Горна Оряховица) и Пирин (Благоевград). Въпреки старите ламаринени пейки, бетонните конструкции и старомодните козирки и огради. Въпреки всичко, имаше хора, които препълваха трибуните. И тогава нямаше мачове по телевизията, предаваха по 1 в месеца или на два месеца. Но хората ходеха на стадиона, обичаха футбола и отборите си. Сега какво да обичат.

Любимите си тимове, за които след всеки мач се говори, че са легнали на този или онзи, че са играли ъндър или оувър, да има 10 корнера, 11 тъча и 2 червени картона. Тъпо е! Президентът на БФС Борислав Михайлов вчера заяви, че българският запалянко е ощетен, тъй като не гледа мачове по телевизията. Глупости! Българският запалянко все по-малко се интересува от български футбол (тук изключението е Любослав Пенев и националният отбор, който вдъхва искрица надежда). Българският запалянко вече се определя не като фен на ЦСКА и “Левски”, а на Барселона, Реал (Мадрид), Манчестър Юнайтед, Челси, Байерн (Мюнхен). Да сте видели скоро дете с фланелка на Иван Бандаловски или Владимир Гаджев. Или преди мач в Борисовата градина е пълно с деца с надписи на гърбовете си Меси и Роналдо. Същото е и около “Герена”, навсякъде. Децата не се увличат от българския футбол, няма какво да ги закара на стадионите. И затова не са виновни те. Те трябва да бъдат изкушени с нещо подобно на сладолед или захарен памук, за да отидат на стадиона.

Изчезнаха обаче изкусните продавачи и тези, които трябва да омайват не само децата, а и възрастните. Няма ги, нито в БФС, нито в тузарските кресла, в които удобно са настанени шефовете на клубовете. Да не говорим за футболистите, които с изпълненията си трябва да печелят симпатии. Какви мачове по телевизията, дано по-скоро няма такива. “А” група в този вид, с този футбол не липсва на никого. Драги телевизионен зрителю, взимай дистанционното и разцъквай каналите, за да гледаш Висшата лига на Англия, Меси и Роналдо в Испания и всички онези виртуози. Поне в близко бъдеще, а май и в далечно не се вижда как българският двубой от “А” група ще измести английския двубой от екран.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ