Така гласи една стара и мъдра сентенция. Нейното послание в значителна степен се отнася и за неформалния бос на ЦСКА Александър Томов. Бившият вицепремиер без съмнение е човек с качества, но сега повече от всеки друг момент е длъжен да прояви здрав разум. И да не допусне повторение на трагедията от пролетта на 2008-ма, защото този път за подобен апокалипсис ще има само един виновен..
Неведнъж вече стана дума за това, че резултатите на ЦСКА този сезон нямат особено значение. И след триумфа срещу Левски, и след поражението от Лудогорец е валидно все същото заключение. „Червените“ нямат потенциал за титлата, а дали ще се класират трети или пети е все едно. Иначе мястото в седмицата е гарантирано само от четирите митични букви. Купата е отделна тема, особено в контекста на „вечното дерби“. Какво е важното?
 
Важното е ЦСКА да се измъкне от мъртвата хватка на „боклуците“, тъй като те съвсем не са си тръгнали от „Армията“. Формално ги няма, но техните престъпления и схеми тежат като воденичен камък на клуба. Само няколко „дребни“ подробности. Във ФИФА са заведени две мегадела – от Пакурар и Бенжелюн, на обща стойност около 900 000 евро?! Тоест – двете ментета си търсят по договор, подписан от „гърнетата“, 900 бона по 1,95583 лв. по курса на БНБ?! За има-няма 90 минути общо за трето място в „А“ група и една изтъргувана миза за Лига Европа?!

Дотам докараха лицата Борисов и Иванов ЦСКА и вече едва ли има други мнения по темата. Неслучайно замлъкнаха неколцината пернишки апологети в Мрежата, защото дори „петковците“ имат усещане за границите на абсурда. В крайна сметка най-важното е, че в неделя вечер десет хиляди „армейци“ бяха като юмрук зад своя отбор в Парка на свободата и накараха Домусчиев сериозно да се замисли за целта на инвестицията си. Освен всичко друго тези десет хиляди са равни на 30 000 в едни по-добри времена за ЦСКА и България…

Да се върнем обаче на здравия разум. За съжаление умен човек и международен играч като Сашо Томов май не си дава сметка за реалностите на живота. Вярно, той успя да издърпа шалтера в последния миг от мръсните ръце на боклукчиите и да извади ЦСКА от гроба, но какво следва от този животоспасяващ акт? Най-напред бившият вицепремиер анонсира един виртуален кръг „Червени шампиони“ заедно със седем милиона лева като начало?! Изминалите четири месеца показаха, че няма никакъв кръг и никакви пари.

Добре, че най-верните АРМЕЙЦИ се върнаха на стадиона и така осигуриха по 20-30 бона през седмица…

Оттогава досега издръжката на клуба се кърпи ден за ден чрез огризки от стари трансфери, постъпления от билети, волни пожертвования и тук-там някой кредит на добра воля. Публична тайна е, че банките не са склонни да финансират г-н Томов. По някакъв начин досега бяха осигурени заплати за два месеца, но плащанията идват като лавина. И най-вече онези жестоки три милиона лева, необходими за лиценза към края на март догодина. ЦСКА обаче няма сервирани пет милиона по държавна Директива като Левски или Берое…

Сашо Томов май живее в свой измислен свят. Връзката с ЦСКА за него наистина е съдбоносна. Той помогна на клуба в критичен момент, но и свещените четири букви му се отплатиха с мощна обществена защита пред Темида. Сега е моментът здравият разум да дойде навреме. Ако не по друг начин, то поне чрез истината. Какво е реалното положение на клуба, докъде са дълговете, какво предстои по лиценза? И без никакви блъфове покрай дебелия чичко с пурите от Англия, защото вече не е никак смешно. А може да стане дори драматично, ако лицензът на „червените“ бъде поставен под удар. Не се съмнявайте, че шайката в БФС ще го направи в първия удобен момент.

Томов е умен човек, но му липсва чувство за реализъм. Ако не беше така, той не би говорил небивалици за титла след победата срещу жалкия тим на Батков. Даже си пада малко грандоман, който не може да схване, че оптималната му позиция в момента е „умряла лисица“. Без излишно психологическо натоварване на отбора и без илюзии и нерви за феновете. Само така ЦСКА ще реализира дивидент от традиция, харизма, марка и публика. Други аргументи „червените“ просто нямат с десет пъти по-евтин тим от Разград.
Не на последно място трябва да се акцентира и върху странното отношение на Томов към проекта „ЦСКА ЗАВИНАГИ“. Хората му направиха на добра воля сектор „А“ и продължават нататък, а чиновниците на „Армията“ не се сетиха да кажат едно „мерси“, но не забравиха да се похвалят с подобренията на стадиона. Както се казва – правят помен с чужда пита…
И за врабчетата в Парка е ясно, че единственият ход на сегашната управа е плътна интеграция с гражданското сдружение, водено от Сашо Чакмаков. Какво, как и кога – времето ще покаже. Към днешна дата е очевидно, че нито държава, нито бизнес, нито чужди инвеститори…, никой няма да подаде ръка на Томов. Остават му само хората от „FOREVER“ и феновете, които вече припознаха организацията като ядро на червената общност.
И отново се връщам към крилатата сентенция – малко, но навреме! Ако наистина е мислещ човек, Сашо Томов няма да пропусне шанса да влезе в историята като спасител след „боклуците“. Другата възможност е да върне ЦСКА в пропастта, но този път виновният няма да е Батков…
ГЕОРГИ АТАНАСОВ/SPORT 1