“Какво ще й гледам на Виената, град като град: хора, къщи, салтанати. И дето отидеш, все гут моргин, все пари искат. Защо ще си даваме паричките на немците – и у нас има кой да ги яде...” Познати думи на Алековия герой Бай Ганьо. Той отдавна превзе австрийската столица. Героите от ЦСКА го последваха късно снощи, когато биха Рапид с 2:1 и показаха, че умеят да хапят, когато са най-уязвими. Всички до един, всички герои в червено.

Един обаче отново бе пред останалите, един, който напоследък носи отбора на гърба си. Маркиньос - футболистът, без когото в момента ЦСКА не може. Факт неоспорим. И следват доказателствата. Вкарва важни голове, с които “червените” продължават да са в играта в “А” група, живнаха и в Лига Европа. От началото на сезона бразилецът има на сметката си 8 попадения в България и 3 в евротурнирите. Всички останали нападатели на ЦСКА - Димитър Илиев, Дормушали Саидходжа, Килиан Шеридън, Мишел Платини и Спас Делев имат общо 7 гола в “А” група, т.е. Маркиньос има с един повече от тях. С головете си в родното първенство бразилецът спаси “армейците” от издънки в четири мача. Донесе победата с 1:0 над Черно море, изравни за 1:1 срещу Литекс, вкара два гола при равенството 2:2 срещу Локо (Сф), след като ЦСКА губеше с 0:2, и донесе победата над Берое с 3:2 в последните секунди. Простите сметки показват, че ако не бяха головете на Маркиньос, ЦСКА щеше да бъде с 6 точки по-малко, което му отреждаше 11-о място с 13 пункта, а не 7-а позиция с 19.

Халфът бе един от най-оплюваните футболисти в последните години. Бе обвиняван в какво ли не - бил мързелив, губел лесно топката, не тичал, падал като мека круша по земята, въргалял се. Сигурно е така, сигурно в повечето случаи Маркиньос не дава вид на корав исполин тип Викторс Мороз или Сергей Якирович, които блъскат топката. Той е друг тип играч, от онези, които винаги ще измислят нещо по-различно на терена. Много хора скачат срещу бразилеца заради пропуските му, не вкарвал важни попадения, все реализирал за някои равен или почетно попадение при загуба. От началото на сезона обаче полузащитникът затвори устите на критиците, играе все по-добре и вече бележи в решителни моменти. Футболистите на Рапид го усетиха насред “Ернст Хапел”, наказа ги и смълча трибуните. С попадението си обаче хвърли в екстаз феновете на ЦСКА. Те го оплюваха и го изкарваха най-големия мързел, но сега те са длъжни да се поклонят и да кажат: “Шапки долу пред Маркиньос”.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Головете на Маркиньос този сезон:
В “А” група
3 кръг
Видима-Раковски - ЦСКА 2:2
1 гол, вкарва за 1:2
4 кръг
ЦСКА - Черно море 1:0
1 гол, вкарва за 1:0
6 кръг
ЦСКА - Литекс 1:1
1 гол, вкарва за 1:1
9 кръг
Локо (Сф) - ЦСКА 2:2
2 гола, вкарва за 2:1 и 2:2 от дузпа в 94-ата минута
11 кръг
Миньор - ЦСКА 2:4
2 гола, вкарва за 0:1 и 1:4
12 кръг
ЦСКА - Берое 3:2
1 гол, вкарва за 3:2 от пряк свободен удар в 93-ата минута
Общо в "А" група: 8 гола

В Лига Европа
ЦСКА - Клифтънвил 3:0
1 гол, вкарва за 2:0
Клифтънвил - ЦСКА 1:2
1 гол, вкарва за 1:2 в 88-ата минута
Рапид (Виена) - ЦСКА 1:2
1 гол, вкарва за 1:2
Общо в Лига Европа: 3 гола
Общо от началото на сезона: 11 гола