Трябва да призная, че концентрацията ми през изминалия уикенд върху мачовете за ФА Къп в Англия липсваше, беше ми досадно да гледам тези отбори. По това време бях разсеян от забележителния мач от Откритото първенство на Австралия по тенис между Новак Джокович и Рафаел Надал. Гледането на епичната сцена с мой приятел доведе до дебат, кой в момента е по-велик. Моят приятел каза: “Несъмнено, Новак Джокович”. Аз контрирах с Лионел Меси.

Признавам, че Джокович е силен, в това няма спор. Сърбинът спечели четири от последните пет турнира от Големия шлем – 2 пъти Откритото първенство на Австралия, Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ. Избяга му единствено “Ролан Гарос”, когато загуби от Роджър Федерер на полуфиналите.

Това, което прави постиженията на Джокович още по-изумителни, е изключителната конкуренция, в която е принуден да печели трофеи. Федерер и Надал са живи легенди според много специалисти. Всички твърдят, че Федерер е един от най-големите тенисисти в историята. Надал е физически необикновен и свиреп конкурент. И все пак дори и те не са в състояние в момента да се сравняват с Новак.

В полза на Джокович е физически неумолимия характер на тениса – много по-големи натоварвания от футбола. През този уикенд финалът беше почти 6 часа, двамата показаха максимални усилия в почти всеки свой удар, гонеха всяка топка и искаха всяка точка. Във футбола един мач трае 90 минути с четвърт час почивка. А и играчите имат много голяма възможност да откраднат някоя минута, за да си отдъхнат. Тенисът е и изключително умен спорт, огромен психологически натиск (представете си резултат 30:40 за Федерер или Надал. Какво е в сърцето на другия). За да издържат на тези натоварвания се иска огромен резерв от сила и дух на концентрацията.

Въпреки това вярвам, че Меси стъпи на върха, защото се състезава в колективен спорт и следователно изисква допълнителен набор от умения в сравнение с индивидуалните спортисти, като в тениса например. Меси притежава хипнотизиращи способности и умствена сила като Джокович, но аржентинецът има тайнствено разбиране за движението и динамиката – качества, които Ноле никога не е показвал. Меси е комбинация от индивидуален блясък и пространствено съзнание. Помните първия гол на Барселона преди няколко дни срещу Реал (Мадрид) за Купата на Краля (2:2). Първо - демонстрация на физическа сила, успя да остане на земята въпреки четиримата футболисти на Реал, които го преследваха, стигна до наказателното поле на висока скорост, рисувайки през защитниците, след това само докосна топката с лявата си обувка и подаде на Педро, който вкара гола. Пасът беше подаден в точния момент, с точното и правилно количество на темпото на топката и под точния ъгъл. Педро просто трябваше да запази спокойствие и да насочи топката в мрежата. Тичането и подаването на Меси са възвишена част от спортното действие, достоен за похвали. Той притежава индивидуален блясък и страхотна работа в екип, двойно по-големи от тези на Кристиано Роналдо.

По мое мнение Меси е по-голям спортист от Джокович. Сърбинът може да има талант, интелигентност и проницателност, но ние никога няма как да разберем част от качествата му. Извън тези двамата не мисля, че има някой друг, който трябва да получи званието най-великият спортист в света. Юсейн Болт е феноменален атлет, но нека да бъдем честни – той бяга по-бързо от всеки друг в историята на човешката раса, но неговата сфера на дейност е доста по-ограничена, отколкото на Джокович или Меси. Може би индийският състезател по крикет Сахин Тендукар също е достоен да съперничи на двамата заради елегантната си игра и способност да бъде колективен спортист. Дори обаче да играе цял ден физическите му усилия едва ли са и на половина от тези, които изразходва Джокович на тенис корта в 5-сетов мач или да си преследван, ритан и малтретиран от защитника Пепе 90 минути.

Приемам въпросителния знак срещу Меси относно сравнително бедните му изяви на международната сцена. Аржентина спечели олимпийската титла през 2008 година, но Меси не беше онази важна вдъхновяваща личност, каквато е често в Барселона или какъвто беше Марадона за родината си. Ако провалите на Меси на международната сцена продължат и победите на Джокович продължат, може да се промени съзнанието ми. Но засега аз вярвам, че Меси е най-великият.

*Автор на материала е Анди Уест, футболен коментатор на свободна практика, свързан с Висшата лига. Преди това 10 години е част от Рединг.