Лионел Меси безспорно е най-добрият футболист на Барселона в момента. Мнозина го определят за най-добрия в цялата история на клуба, а и в цялата футболна история. Подобни класации са субективни и всеки има право на предпочитания. Безспорно е, че благодарение на Меси Барселона е това, което е в последните 10 години. Но НЕ всички успехи на каталунците дойдоха заради гениалния аржентинец. Продължава да се смята, че без Шави и Иниеста Барса нямаше да бъде машината, която бе в последните години. Отново въпрос на различни гледни точки. Ако успехите продължат без Шави (а това е така), а и с по-рядкото участие на Иниеста, излиза, че двамата не са били толкова незаменими.

Заменим ли е Меси?! Вероятно за мнозина Барселона никога няма да намери друг такъв футболист. Така обаче се говореше за бразилеца Роналдо, Ривалдо или Роналдиньо в по-близко минало. Или за звездите от тима на Кройф, част от който бе и Христо Стоичков. Меси може да е гениален и незаменим, но това не означава, че може буквално да изнудва ръководството на Барселона. В последните месеци магьосникът прави точно това. Поставя условие след условие, за да удължи договора си с каталунците. Поиска да бъдат подновени договорите на Суарес и Неймар, което бе изпълнено. Поиска добрият му приятел Масчерано да получи нов договор – изпълнено. Някои тълкуват тези действия като загриженост на аржентинеца за бъдещето на отбора. Т.е. той иска гаранция, че в следващите няколко години тимът ще разполага с основните си футболисти.

Меси държи козовете в ръцете си и знае, че ако не бъде изпълнено дадено условие, бързо е готов да каже сбогом. И да посочи офертите от Юнайтед, ПСЖ или клубове от Китай, готови да извадят стотици милиони, за да го имат. Така че Барселона се съгласява и изпълнява.

Със сигурност аржентинецът извива ръцете на каталунците и за пари. Поглеждайки какви суми получава Тевес в Китай, Меси няма как да не иска да бъде №1 в света по този показател. Всъщност, нали репутацията му е на най-добрия на терена. Няма как и заплащането му да бъде различно от това да бъде най-високо.

Грешка ли ще бъде предлагане на доживотен договор на Лео? Ясно е, че Меси е човекът Барселона. Ясно е, че отборът може без всеки друг освен без Меси. Колкото и да се говори колко важни са Иниеста, Пике или Масчерано - отсъствието на всеки един от тях не е същото, когато Меси не е на терена. Точно поради тази причина ръководството обмисля доживотния брак с гения. Така че по-скоро това изглежда добър ход на клуба стига обаче Лионел да го приеме. И други се кълняха в Каталуня, но напуснаха. Те обаче са други, колкото и да бяха важни за отбора, а не Меси. При него ситуацията е различна и евентуално напускане ще доведе до сътресения. Президентът Бартомеу едва ли би искал да остане в историята като шефът, който е допуснал най-голямата звезда в историята на клуба да остане без нов договор. Това едва ли ще се случи и двете страни ще се разберат за нов контракт, но притискането е на лице. И от страна на Меси и баща му, който е негов агент, и от страна на каталунската общественост. Да не говорим за притискане от страна на спонсори и компании, които са в Барселона и заради Меси...
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ