Вече всички разбраха, че мачовете във В група предизвикват много по-голям зрителски интерес от тези, в които най-старият столичен клуб приема своите гости на стадиона в квартал „Овча купел“. И това не се дължи само на харизмата на ЦСКА, който в неделя събра на „Армията“ повече фенове, отколкото която и да било среща от т. нар. „група на майсторите“. Например за старта на Локо София в аматьорската лига се събраха три пъти повече зрители, отколкото на стадион „Славия“ за мача на отбора на Венци Стефанов със силния тим на Берое. А доскоро се приемаше, че „железничарите” и „белите” имат приблизително еднакъв брой почитатели. Впрочем, дори зрителите в Сапарева баня бяха много повече отколкото тези в „Овча купел“.
 
А когато се говори за днешния безличен и безинтересен отбор на Славия, не трябва да се забравя, че става въпрос за клуб с традиции, който дори в дългите десетилетия, в които не е печелил титлата, е представял вълнуващи футболни спектакли. Зрелището беше факт,  защото клубът е имал в редиците си майстори като Добромир Ташков, Милчо Горанов, Мони Симеонов, Шами, Ампето, Мишев – Горнобанския кмет, Ларгов, Давидов, Жужо, Чаво, Кимбата... А агитката на Славия имаше своите песни (през 30-те години ги е пял дори бъдещият оперен бас № 1 Борис Христов), имаше и своите лозунги като „Белите са Андерлехт“, „Бели богове“ и т. н. Така, благодарение на традициите, славистите преминаваха през много трудни моменти.
 
Сега обаче ситуацията изглежда безнадеждна, защото малкото по-силни емоции на стадиона в квартал „Овча купел“ са предизвикани от комичните изявления на „белия вожд“ Венци Стефанов. Всъщност, сега чичо Венци вероятно е спокоен не само защото не си дава сметка, че ако всички отбори са като неговия, българският футбол скоро ще изчезне, а и защото след няколко кръга ще му гостува „Левски” и стадионът ще се понапълни. Възможно е след това дори да се наложи да се поправят няколко счупени седалки.

Въпреки това обаче, няма да е чудно, ако към края на сезона в някой студен есенен ден, „белия вожд“ се окаже единственият зрител на стадиона в квартал „Овча купел“...
 
Затова, вместо да иска да съди немската фирма, която не желае да строи стадион, на който не ходи никой, чичо Венци да изпрати отбора си във В група и дори ако трябва, да се откаже от президентския пост. Тогава ще се види дали славистката любов и слависткия дух са още живи. И ще може отново да се покани някоя друга немска фирма, която ако не построи нов стадион, да изгради поне осветление, каквото имат някои отбори от „В” група.
ВАЛЕНТИН ВАСИЛЕВ