Да бъдеш домакин на световно първенство по футбол в днешно време вече е проява на „висш пилотаж“. Отдавна отминаха романтичните години, когато домакинството се даваше и за минали заслуги, и за сантиментална носталгия. Сега вече задължително трябва да си опитен дипломат, да лобираш с всички възможни средства, а зад теб да стои мощният финансов потенциал на съответната държава, която да е дала „зелена светлина“ за тази кампания.

В последните месеци тече оживена дискусия на най-високо равнище дали от 2026 г. световните първенства по футбол да не се организират на всеки две години, вместо през сегашните четири. Най-ревностният радетел на тази инициатива е не друг, а самият президент на ФИФА Джани Инфантино, като проводник на идеята е и небезизвестният френски специалист Арсен Венгер. Основната им теза е, че по този начин футболът ще стане още по-притегателен и по-атрактивен за зрителите. Не е трудно обаче да се прозре, че зад тази привлекателна формулировка стои очевидното желание на световната централа да увеличи приходите си, тъй като далеч не от вчера футболният „Мондиал“ е и световна индустрия.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Не така обаче смятат ръководителите на двата най-футболни континента – Европа и Южна Америка. От централите на УЕФА и КОНМЕБОЛ категорично се противопоставиха на тази идея. Техните президенти Александър Чеферин (особено!), както и колегата му Алехандро Домингес въобще изключват възможността най-големият световен футболен празник да се провежда толкова често. Като основни аргументи се изтъква прекалено наситеният състезателен календар, който и сега почти не дава възможност на футболистите да получат пълноценна почивка след края на първенствата. Инцидентът с датчанина Кристиан Ериксен по време на тазгодишното европейско първенство

още повече налива вода в мелницата на опозиционерите,

тъй като здравето на играчите е сериозно застрашено.

Противоречията между Инфантино и Чеферин не са отскоро и не са тайна за никого, но досега те бяха „замитани под килима“ в интерес на футбола. Така например УЕФА се противопостави на организирането на световно клубно първенство с участието на 24 отбора, докато Инфантино вече бе договорил наградния фонд на турнира с мощна корпорация от Близкия Изток. Освен това провеждането на световните първенства през две години ще удари УЕФА директно в сърцето, понеже по този начин европейските първенства ще отидат на заден план за сметка на световните, а това Чеферин няма да допусне. От Южна Америка и сега се жалват, когато играчите им с огромни усилия биват освобождавани за мачовете на националните отбори от техните европейски клубове, а при „Мондиал“ на всеки две години хаосът би бил пълен.

Наскоро УЕФА и КОНМЕБОЛ получиха малко очаквана, но всъщност логична подкрепа и от Международния олимпийски комитет. МОК се присъедини към

призивите на УЕФА срещу плановете на ФИФА

за световни първенства през две години. „Споделяме притесненията на други спортни организации, свързани не само с физическото, но и с психическото здраве на играчите. По-чести „Мондиали“ ще поставят футболистите под огромно напрежение“ – се казва в позицията на МОК, като се допълва, че е много важно да се проведат по-интензивни консултации с футболните съюзи на съответните страни, каквито „очевидно не са се състояли до този момент“.

Когато става дума и за отношението на МОК към футбола, тук би следвало да хвърлим поглед назад в историята. По времето, когато президент на ФИФА бе Жоан Хавеланж, а на МОК – Хуан Самаранч, олимпийският шеф настояваше да отпадне ограничението само трима футболисти над 23 години да участват във футболния турнир. Тогава властният Хавеланж удари по масата и категорично отхвърли подобно искане, тъй като по този начин реално бе застрашен авторитетът на световните първенства, а олимпийският турнир би се превърнал в паралелен „Мондиал“.

Сегашната позиция на МОК напълно се припокрива с тази на УЕФА, понеже световно първенство по футбол през две години

до голяма степен ще засенчи Олимпиадите,

които са най-големият спортен празник на планетата. Вече се знае, че през 2028 г. Олимпиадата ще бъде в Лос Анджелис, докато домакинството на „Евро-2028“ все още е под въпрос. Тези дни президентът на ФИФА изпрати уведомително писмо до всички национални футболни асоциации във връзка с идеята световните първенства да се провеждат на всеки две години. На което Чеферин рязко отговори: „Сериозно казвам на ФИФА да не продължава с този план, който може да има ужасяващи последствия за футбола. Освен това клубовете и лигите няма да имат право на глас.“ Президентът на УЕФА засега среща подкрепа от футболните федерации на Германия, Италия, Португалия и Румъния, като някои европейски асоциации дори са заплашили да прекратят членството си във ФИФА, ако новият формат бъде приет.    

Битката на дипломатическия фронт най-вече по оста Чеферин – Инфантино тепърва предстои, но още отсега е ясно, че „шпагите ще бъдат кръстосани“ на най-високо равнище, защото лъвският пай от баницата е притегателен като магнит и никой няма да се предаде, отстъпвайки от позициите си без бой. А крайното решение трябва да бъде взето на 20 декември 2021 г. За кого тазгодишната Коледа ще бъде сладка или горчива, предстои да разберем…
РУМЕН ПАЙТАШЕВ